Linkuri accesibilitate

Președintele american Joe Biden a subliniat importanța implementării unui acord dintre SUA și Germania privind conducta Nord Stream 2


Imagine generică

Președintele american Joe Biden a subliniat importanța implementării unui acord dintre SUA și Germania privind controversata conductă Nord Stream 2 pentru a se asigura că Rusia „nu poate manipula fluxurile de gaze naturale în scopuri politice dăunătoare”, a declarat Casa Albă sâmbătă.

Declarația a subliniat importanța continuă a colaborării pentru a implementa Declarația comună SUA-Germania privind sprijinul pentru Ucraina și securitatea energetică europeană după discuțiile cu cancelara Angela Merkel și cu probabil succesorul ei, Olaf Scholz, de ieri de la Roma, pe marginea summitului G20.

Acordul prevede sancțiunile impuse Rusiei dacă conducta este folosită ca „armă” geopolitică. Controversata conductă de gaze naturale a fost finalizată luna trecută, iar Rusia a declarat că este gata să înceapă să trimită gaz prin ea. Dar autoritățile de reglementare germane și europene trebuie mai întâi să finalizeze un proces lung de aprobare.

Viceprim-ministrul rus Alexandr Novak la începutul acestei luni a declarat că eliminarea conductei ar putea ajuta la reducerea ofertei de gaze pentru Europa. Comentariile au stârnit îngrijorări că Rusia face presiuni asupra Europei să aprobe rapid Nord Stream 2, condiționând livrarea de gaze de aprobarea conductei NordSteam2. Statele Unite au avertizat Europa să nu cedeze presiunilor Moscovei. Statele Unite s-au opus inițial acestei conducte, avertizând că ea ar putea face Europa mult mai dependentă energetic de Rusia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG