Linkuri accesibilitate

Președintele Biden salută „succesul” evacuării de la Kabul


Președintele american Joe Biden se adresează americanilor, după încheierea evacuărilor de la Kabul, Casa Albă, Washington, 31 august 2021.

Președintele american Joe Biden a salutat marți ceea ce a numit „succesul extraordinar” al evacuării Kabul, în timp ce și-a apărat vehement decizia de a pune capăt războiului Statelor Unite din Afganistan.

Ultimul militar american a plecat de pe aeroportul din Kabul pe 31 august, după ce timp de două săptămâni a avut loc o operațiune de evacuare a civililor, străini și afgani, fără precedent, care a cerut însă și viețile a 13 militari americani, uciși într=un atac terorist în perimetrul aeroportului.

În jur de 125 de mii de oameni au fost evacuați de la revenirea la putere a milițiilor taliban într-o operațiune coordonată de Statele Unite. Dar mii de oameni, mai ales afgani care au colaborat cu trupele internaționale sau organizații occidentale în acești 20 de ai, au rămas în țară deși mulți s-ar fi calificat pentru a fi evacuați.

Statele Unite și alte 97 de țări s-au angajat recent să le asigure afganilor „vulnerabili” – celor care riscă acum represalii din partea milițiilor taliban – o cale de a părăsi Afganistanul, fie pe cale terestră, fie din nou de pe aeroportul din Kabul, când se vor relua zborurile comerciale.

Afganii se confruntă cu o nouă realitate: o țară ferm sub controlul talibanilor pe fondul escaladării crizelor economice și umanitare.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a avertizat că în Afgsnistan, acum, se conturează „o catastrofă umanitară”. „Astăzi, aproape jumătate din populația Afganistanului – 18 milioane de oameni – are nevoie de asistență umanitară pentru a supraviețui” a continuat Guterres.

„Săptămâna viitoare, vom publica detalii despre cele mai imediate nevoi umanitare și cerințe de finanțare în următoarele patru luni pentru Afganistan”, a afirmat el.

Un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite a precizat că programul ONU de sprijin umanitar pentru Afganistan, în valoare de peste un miliard de dolari, are asigurată numai 40% din finanțare, în acest moment.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG