Linkuri accesibilitate

Președintele bulgar convoacă alegeri parlamentare anticipate pentru 2 octombrie


Galab Done, foxtul ministru al Muncii, actualmente prim-ministru interimar în Bulgaria
Galab Done, foxtul ministru al Muncii, actualmente prim-ministru interimar în Bulgaria

Președintele Rumen Radev a anunțat că, pe data de 2 octombrie, bulgarii se vor prezenta la urne pentru a patra rundă de alegeri parlamentare din Bulgaria în mai puțin de doi ani, după votul de neîncredere dat în iunie guvernului de coaliție al premierului reformist Kiril Petkov.

De asemenea, Radev l-a numit pe Galab Donev, fost ministru al muncii, în fruntea unui cabinet interimar. Bulgaria, cea mai săracă țară membră a Uniunii Europene, se confruntă cu o inflație în creștere și cu incertitudini legate de aprovizionarea cu gaze naturale.

Cabinetul interimar va funcționa începând cu 2 august până la formarea unui nou guvern după alegerile din 2 octombrie. Luna trecută, Partidul Socialist a renunțat la planurile de a propune un nou guvern de coaliție, după ce a eșuat pentru a treia oară consecutiv să formeze o majoritate în parlament, în urma demisiei lui Petkov, provocată de un vot de neîncredere.

Se așteaptă ca guvernul lui Donev să adopte o poziție mai blândă față de Moscova, ceea ce ar putea include eforturi de reînnoire a importurilor de gaz rusesc. De asemenea, noul guvern ar putea încerca să refacă legăturile diplomatice cu Moscova după ce guvernul lui Petkov a expulzat 70 de membri ai corpului diplomatic rusesc din cauza unor probleme de spionaj.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG