Președintele Igor Dodon, a invitat pentru marți, la discuții, rezentanții partidelor parlamentare care „au suficiente mandate pentru a discuta despre formarea unei majorități parlamentare”. Din partea PSRM, la ora 14:00 este invitată Zinaida Greceanîi, din partea PDM, la ora 15:00 este invitat Vlad Plahotniuc, iar din partea Blocului ACUM, la ora 16:00, Maia Sandu și Andrei Năstase.
Deocamdată doar PSRM a dat curs invitației lansate de șeful statului. Socialiștii se așteaptă după discuții că nu doar va fi deblocată formarea unei majorități parlamentare, dar și la rolul de axă pentru viitoarea majoritate întrucât PSRM e formațiunea care a luat cel mai mare număr de mandate, a declarat Europei Libere, deputatul socialist Vlad Bătrîncea:
„Noi suntem gata să discutăm în jurul PSRM să fie creată o guvernare, dar este prematur să discutăm condiţii sau formule.”
Europa Liberă: Dar nu excludeţi o coaliţie de guvernare nici cu blocul ACUM, nici cu PD?
„Noi ne-am comportat în această perioadă foarte calm. Nu am venit cu declaraţii dure, nu am criticat pe nimeni. Nu avem nici o decizie luată în cadrul partidului. Deciziile vor fi luate pe marginea acelor scenarii care vor exista. Acum e prematur să vorbim pentru că nu ştim ce scenarii există. Reiterăm că nu am închis uşa faţă de blocul ACUM şi suntem gata să revenim la discuții şi cu dumnealor este firesc.”
Blocul ACUM a fost „curtat” mai întâi de democraţi, care i-au promis până şi funcţia de premieri. Apoi socialiştii i-au adresat invitația să vină la masa de tratative în vederea formării unei coaliţii. ACUM a respins invitaţiile. Discuţii directe între socialiști și democrați nu au fost anunțate deși până acum cele două partide nu au respins eventuala posibilitate de a forma o majoritate de guvernare.
Democrații vor participa şi ei cel mai probabil la întrevederea cu şeful statului, ne-a spus purtătorul de cuvânt al formațiunii Vitalie Gămurari. El a precizat că PD va lua o decizie, inclusiv privind reprezentanții care vor fi împuterniciți să meargă la consultările cu șeful statului, cel târziu marți dimineața:
„Înţelegem că trebuie să dăm dovadă de maturitate politică în contextul dat fiindcă altă cale decât prin negocieri nu există, rămânem optimişti în contextul în care dorim să existe acest dialog, să nu existe o blocare a activităţii parlamentului şi altor insitutţii ale statului. Este foarte important ca să continuă acele reforme, proiecte care au fost pornite, implementate.”
Şeful fracţiunii Partidului Democrat, Pavel Filip, declara joia trecută la şedinţa de constituire a legislativului că începând cu această săptămână vor începe discuţii cu reprezentanți ai fracţiunilor parlamentare în vederea constituirii unei majorităţi, Filip declarându-se încrezător în succes. Declaraţiile lui Filip au fost tălmăcite de unii analişti drept o invitație la negocieri adresată socialiștilor.
Blocul ACUM nu a anunțat încă dacă va participa sau nu la consultările cu șeful statului. Decizia este așteptată marți, 26 martie, la un briefing de presă. Săptămâna trecută liderul PPDA, Andrei Năstase, declara la un post privat de televiziune că blocul ACUM ar trebui să dea curs invitației președinției aşa cum prevede norma legală. Se speculează eventuale disensiuni în interiorul blocului, singura formațiune care nu a reușit să-şi constituie fracțiunea parlamentară la ședința de constituire a noului legislativ. NewsMaker.md scrie luni, 25 martie, cu referire la surse avizate că ACUM se va despărți în două fracțiuni parlamentare.
Singura formațiune parlamentară care nu a fost invitată la discuții de şeful statului, este Partidul Şor care a ajuns cu şapte mandate în legislativ. Igor Dodon a anunţat anterior reiterând şi azi că se va consulta doar cu formaţiunile care au acumulat suficiente mandate pentru a discuta despre formarea unei majorităţi. Unii analiști spun că atitudinea președintelui Dodon față de grupul de deputați ai Partidului Şor ar avea și alte motive decât ponderea numerică. Partidul Şor se anunță de acum încolo singurul adversar pe segmentul de stânga şi pro-rus al socialiştilor. Iar în plină campanie electorală, Ilan Şor, condamnat de prima instanță în dosarul fraudei bancare, îi reproșase lui Igor Dodon că ar fi uitat de susținerea financiară pe care i-o acordase în trecut, afirmație negată de șeful statului.