Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Există temei pentru o coaliție a democraților cu socialiștii”


Igor Boțan și Vasile Botnaru
Igor Boțan și Vasile Botnaru

Un comentariu săptămînal în dialog cu directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT.

Un punct de vedere de Igor Boțan, în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:40 0:00
Link direct

Europa Liberă: Negocierile privind formarea majorității parlamentare sunt în plină desfășurare, ele sigur că vor fi mai mult sau mai puțin transparente, în funcție de disponibilitatea acestor viitoare fracțiuni, dar ceea ce am văzut deja poate să ne ghideze spre întrebarea firească: pe ce bază se va constitui această majoritate? În ședința inaugurală am văzut anunțate prioritățile viitoarelor fracțiuni parlamentare. Ilan Șor, de exemplu, a anunțat drept preocupare numărul 1 încetățenirea sau revigorarea colhozurilor; blocul ACUM vrea să colecteze semnături pentru o viitoare inițiativă legislativă privind scoaterea statului din captivitate, adică lucruri polare, putem spune așa. Totuși pe ce principii și valori se va forma această majoritate? Liderii blocului ACUM au insistat că în niciun caz nu se va porni de la împărțeala de fotolii, greșeală pe care au făcut-o în trecut alianțele pro-democratice, pro-europene. Acum se pare că va fi depășită această modalitate, sau nu?

Igor Boțan: „Eu împărtășesc abordarea Domniei voastre. Noi avem patru formațiuni politice reprezentate în Parlament și avem luările de poziție ale acestor formațiuni în afara programelor electorale, pe care le-au promovat în timpul alegerilor propriu-zise.

Noi putem să afirmăm în acest moment că lucrurile sunt mai mult clare decât neclare. Avem Partidul „Șor”, care este oarecum marginalizat sau s-a auto-marginalizat, dacă putem spune așa, e un fel de segregație, pe care a acceptat-o acest partid, pentru că nimeni nu vrea să facă coaliție deschisă cu formațiunea respectivă.”

Europa Liberă: Și atunci s-a opoziționat?

Igor Boțan: „Chipurile, da, pentru că știm foarte clar care sunt mesajele care vin de la partenerii de dezvoltare. Partenerii de dezvoltare cer investigarea furtului miliardului și pedepsirea celor vinovați, iar dl Șor este unul din actorii principali ai acestui proces, care așa și nu se mai termină în Republica Moldova. Deci dăm la o parte Partidul „Șor”. A doua formațiune care merită să fie analizată este blocul ACUM, care are o anumită istorie recentă, dar are o anumită experiență electorală și are deja susținători. Acest lucru s-a văzut la alegerile prezidențiale din 2016, la alegerile municipale din 2018 și iată avem rezultatul alegerilor parlamentare cu o reprezentare de peste o pătrime în acest Parlament.”

Analistul politic Igor Boțan
Analistul politic Igor Boțan

Europa Liberă: Deci poate fi considerat una dintre cele trei balene pe care se va așeza Parlamentul?

Igor Boțan: „Tocmai că nu poate, fiindcă raison d'être sau esența de a fi a acestui bloc ACUM, din punctul meu de vedere, este să conteste situația în care a ajuns Republica Moldova și să ceară deoligarhizarea sistemului politic din Republica Moldova și scoaterea din captivitate a statului.”

Europa Liberă: Nu poate să fie o balenă a puterii, dar a Parlamentului, dacă pornim de la un Parlament democratic unde opoziția este absolut necesară, este unul dintre piloni, deci tocmai ACUM va fi acest pilon?

Igor Boțan: „Așa, da. Iar dacă ne uităm la ce ne-a rămas în ecuație, avem două formațiuni și știm foarte bine ce își propun aceste două formațiuni. Partidul Democrat a anunțat cu mult înaintea alegerilor că se va regăsi la putere. Deci nu există niciun fel de dubii și nu au existat astfel de dubii că Partidul Democrat rămâne la guvernare. Mai mult decât atât, după alegeri Partidul Democrat a făcut public un set de principii care ar sta la baza unei eventuale coalizări.

Este practic inevitabil ca Partidul Socialiștilor să participe la guvernare...

Pe de altă parte, avem Partidul Socialiștilor, care încă îl are drept lider informal pe Igor Dodon și Igor Dodon chiar săptămâna trecută a făcut o declarație, practic similară cu cea a democraților în care spunea că, fără participarea la guvernare a Partidului Socialiștilor, Republica Moldova va înfrunta mari probleme și din acest punct de vedere este practic inevitabil ca Partidul Socialiștilor să participe la guvernare.”

Europa Liberă: Deci, cuvântul magic a fost „gazul” în discursul lui Igor Dodon, iar liderul formal și informal al democraților, Vlad Plahotniuc, a scos la mezat funcția de prim-ministru. Adică, aceste două formațiuni pornesc de la abordarea pragmatică și nu teoria căii a patra, moldovenismul moderat, europenismul conjugat cu răsăritismul etc.?

Igor Boțan: „Dimpotrivă, eu cred că aceste nuanțe referitoare la calea a patra, la echilibrul între Est și Vest sunt foarte importante pentru a fi invocate în acest context. Aceste declarații cu privire la calea a patra, Republica Moldova – o punte între Est și Vest ș.a.m.d. deja și-au jucat rolul. Aceste declarații ne-au arătat că formațiunile respective – democrații și socialiștii – sunt niște formațiuni megieșe și sunt impuse de aceste circumstanțe ca să guverneze împreună.

Și distribuirea funcțiilor nu mai este atât de importantă în situația în care a avut loc, de fapt, reforma centrală a Guvernului, secretarii de stat sunt cei care rămân în funcții; ei au fost selectați de către democrați, iar împărțirea funcțiilor de miniștri în situația în care secretarii de stat sunt oarecum afiliați democraților nu mai este atât de importantă, deși la prima vedere pentru o coaliție cât de cât formalizată sunt importante și funcțiile de miniștri.”

Europa Liberă: Dar iată între timp se fac rocade cu fotoliile președinților de raioane. Asta ce vă spune?

Igor Boțan: „Acest lucru ne spune că vin alegerile locale, care sunt foarte importante și partidul face aceste epurări de cadre, și o face de o manieră demonstrativă, ca toți să înțeleagă că cei care nu au succese electorale trebuie să elibereze posturile. Deci este un fel de strunire, dacă putem spune așa, a fruntașilor democrați în teritoriu ca să știe...”

Europa Liberă: Dar nu e firesc să facă așa, un bilanț al alegerilor? Orice partid care se respectă face bilanțul, rusește se numește „разбор полётов”, și cei care n-au obținut scoruri onorabile, în mod normal, ar trebui ei singuri să-și dea demisia.

Igor Boțan: „Sigur, dar primul care ar trebui să procedeze așa ar fi dl Vlad Plahotniuc, care ar trebui să-și dea demisia din funcția de președinte al Partidului Democrat pentru scorul foarte modest pe care l-a obținut după trei ani de guvernare cu lucruri foarte, foarte nesemnificative.

Șeful Europei Libere de la Chișinău Vasile Botnaru
Șeful Europei Libere de la Chișinău Vasile Botnaru

Iar dacă ne uităm la programul electoral pe care l-a avut Partidul Democrat în 2014, vedem că doar aproximativ între o pătrime și o treime din promisiunile democraților au fost realizate. Deci, dacă ar lucra formula la care vă referiți Dvs. și ar fi aplicată uniform, dl Vlad Plahotniuc ar trebui să-și dea demisia.”

Europa Liberă: Apropo de aceste bilanțuri. Brusc, după alegeri, s-au încheiat „faptele bune”. Nu mai vedem în reportaje drumuri asfaltate, nu mai vedem împărțitul cadourilor. Chiar atât de evident s-a închis „robinetul”?

Igor Boțan: „Cred că toată lumea este în așteptarea unei analize a impactului așa-zisei „mici reforme a impozitării”.

Toată lumea este în așteptarea unei analize a impactului așa-zisei „mici reforme a impozitării”...

Noi vrem să știm dacă acumulările la buget sunt, într-adevăr, așa cum spuneau democrații și cum îi lăuda președintele Dodon – consistente – și ele pot asigura venituri pentru așa-zisele „fapte bune” ale democraților.”

Europa Liberă: Și cele 600 de lei?

Igor Boțan: „Cele 600 de lei de Paști sunt un cadou necesar în ajunul alegerilor municipale, alegerilor locale. E o altă problemă cu promisiunile pe care le vedem încă pe panourile democraților, în special pe panoul dlui Pavel Filip, prim-ministru, cele 200 de lei lunare acordate fiecărui minor până la vârsta de 18 ani.”

Europa Liberă: Asta dacă o să vrea Parlamentul...

Igor Boțan: „Asta dacă o să vrea Parlamentul, dar nimeni nu-l împiedica pe dl Pavel Filip să procedeze în privința acestor 200 de lei exact așa cum a procedat în cazul celor 600 de lei, care este o alocație de o singură dată și e un cadou de Paști pentru alegători.”

Europa Liberă: Dar n-a împovărat destul cu alte lucruri votate și puse deja în aplicare?

Igor Boțan: „Iată această șaradă, dacă-i putem spune așa, de cadouri pe care a oferit-o Partidul Democrat înainte de alegeri ea trebuie să aibă un sfârșit. Dacă lucrurile erau puse cap-coadă așa cum se cuvine, dacă Partidul Democrat ne convingea că economia deja a luat turațiile necesare și produce efecte, inclusiv cu caracter bugetar din care pot fi acoperite astfel de cheltuieli, aceste cadouri de Paști și de Crăciun să fie pe o bază permanentă, în fiecare an cetățenii să știe, cei care au nevoie de acești bani și pentru care sunt alocați, să știe că a devenit o regulă și nu o manifestare de bunăvoință a Partidului Democrat în ajun de alegeri.”

Analistul politic Igor Boțan
Analistul politic Igor Boțan

Europa Liberă: Sumarizând discuția noastră, pe ce se va baza viitoarea majoritate – pe geopolitică, pe împărțitul funcțiilor, pe fapte bune, pe croitul bugetului sau toate împreună?

Igor Boțan: „Eu cred că există temei pentru o coaliție a democraților cu socialiștii bazat pe faptul că ambele formațiuni invocă necesitatea consolidării suveranității și independenței Republicii Moldova. Ambele formațiuni spun că Republica Moldova trebuie să se depărteze cumva atât de Est, cât și de Vest și să promoveze...”

Europa Liberă: Deci, calea a patra?

Igor Boțan: „Calea a patra, da, asta este calea a patra. Despre acest lucru nu putem uita.”

Europa Liberă: Dar ce va simți cetățeanul în buzunar urmare a acestei alternative?

Igor Boțan: „Socialiștii ne asigură că îmbunătățirea relațiilor bilaterale cu Federația Rusă va deschide piața rusească și va permite ca prețurile la gaz să nu se majoreze, cel puțin.”

Europa Liberă: Iar democrații, la rândul lor – porțile europene, pașapoarte?

Igor Boțan: „Iar democrații pledează în favoarea independenței Republicii Moldova, suveranității și pe un bun management despre care vorbesc în permanență și despre care spun că stă la baza așa-ziselor „fapte bune” pentru Moldova.”

Europa Liberă: Acordul de Asociere ce loc are?

Igor Boțan: „Acordul de Asociere oricum este important, dar am văzut mesajele foarte tranșante care vin din partea Uniunii Europene. Uniunea Europeană vrea, în primul rând, ca să fie implementate prevederile acestui acord, dar...”

Europa Liberă: Asta-i clar, dar puterea viitoare în ce măsură mai ține la acest Acord de Asociere? Cum credeți?

Piața Uniunii Europene este extrem de importantă pentru Republica Moldova...

Igor Boțan: „Dar nu poate să nu țină la acest Acord, fiindcă acest Acord de Asociere are drept element de bază Acordul de Liber Schimb, iar piața Uniunii Europene este extrem de importantă pentru Republica Moldova, așa că vor trebui să depună eforturi. În privința asistenței din partea Uniunii Europene, aici vor apărea mari probleme, pentru că vedem că și Departamentul de Stat, și Parlamentul European, și Comisia Europeană transmit mesaje îngrijorătoare privind degradarea procesului democratic din Republica Moldova.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG