Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice: „Zarurile încă nu au fost aruncate”


Opinii despre prima ședință a noului legislativ și perspectivele formării noii majorități parlamentare.

Retrospectiva politică a săptămânii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct

La prima ședință a Parlamentului, în lipsa unei majorități, deputații nu au făcut vreo tentativă de alegere a conducerii legislativului. În schimb, mai mulți analiști politici au observat atitudinea împăciuitoare a șefului statului Igor Dodon, care a chemat deputații să lase la o parte „aroganţa” politică şi să nu uite că oamenii „au obosit de conflicte”.

Analistul politic Dionis Cenușă
Analistul politic Dionis Cenușă

​În opinia comentatorului Dionis Cenușă, socialiștii, prin intermediul președintelui, se auto-invită să facă parte din coaliția de guvernare. Igor Dodon pare să facă uz de propria popularitate pentru a amortiza o potențială coaliție între PSRM și PDM, crede analistul politic.

„Conform prevederilor constituționale, pe care președintele în sfârșit le realizează așa cum spunea legea, nu cum vrea el, Igor Dodon trebuie să fie un conductor spre negocierile între fracțiunile parlamentare. Deci, cumva își îndeplinește angajamentele constituționale. Dar, totodată, dacă să citim printre rânduri mesajele sale, atunci vedem pregătirea terenului pentru o eventuală coaliție între socialiști și democrați.

Vedem pregătirea terenului pentru o eventuală coaliție între socialiști și democrați...

El, practic, confirmă ideea că există necesitatea unei clase politice responsabile și, evident, cine deține puterea politică în noul Parlament sunt Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Pentru că PAS, din câte înțelegem cu toții, inclusiv prin declarația privind statul capturat, nu dorește să facă parte din nicio coaliție care vizează fie socialiștii sau democrații.”

Deloc întâmplătoare, continuă Dionis Cenușă, sunt sentințele date celor doi activiști ai Platformei DA, Gheorghe Petic și Sergiu Cebotari. Miercuri, judecătoria Orhei l-a condamnat pe Petic, fost polițist de frontieră, la trei ani și șase luni de închisoare, iar pe Cebotari, în trecut director adjunct la Poșta Moldovei, la opt ani de închisoare, fără dreptul de a ocupa funcții de administrare.

Ambele sentințe au fost luate în primă instanță, prin urmare, sunt cu drept de apel. Prin această mișcare, puterea ar fi vrut să vadă capacitatea opoziției, deja parlamentare, de a mobiliza protestele, crede politologul Dionis Cenușă.

Într-un briefing al noii fracțiuni a Partidul Democrat, liderul acesteia și premierul în exercițiu Pavel Filip, a precizat că discuțiile pentru formarea majorității ar putea demara săptămâna viitoare, adăugând că pauza pe care și-a luat-o Parlamentul va fi folosită „în cel mai eficient mod”.​

Președintele Igor Dodon a declarat pentru NTV Moldova că săptămâna viitoare va invita, pe rând, Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și blocul ACUM la discuții privind formarea unei majorități.

Analistul politic Veaceslav Berbeca
Analistul politic Veaceslav Berbeca

Analistul politic de la Institutul „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, crede că e prematur să se afirme că democrații și socialiștii ar fi bătut palma. Zarurile încă nu au fost aruncate, opinează politologul.

„Lucrurile păreau să arate că erau foarte aproape aceste partide de crearea unei alianțe, dar faptul că se tergiversează înseamnă că au apărut anumite disensiuni sau există poate și anumite discuții fierbinți, există anumite probleme, care, probabil, arată că chiar dacă s-ar fi luat o decizie finală, lucrurile nu au mers pe făgașul care s-a dorit.

Faptul că Blocul ACUM și-a schimbat puțin poziția este un element nou în acest proces de negocieri și probabil este și o poziție pe care a încercat-o blocul ACUM să o folosească, probabil, au o anumită înțelegere a situației în cazul în care au venit cu un apel pentru a solicita socialiștilor să participe împreună, nu la o coaliție, dar la un exercițiu comun de a deoligarhiza și depolitiza, cum spun ei, instituțiile statului pentru a avea un stat democratic.”

Federația Rusă ar fi împotriva oricărei înțelegeri între PSRM şi PD...

Într-un amplu articol dedicat situației politice din Republica Moldova, publicaţia de limba rusă Kommersant lasă să se înțeleagă că Federația Rusă ar fi împotriva oricărei înțelegeri între PSRM şi PD. „Dacă Dodon nu va satisface aşteptările, se speculează diverse scenarii despre viitoarea politică în raport cu Moldova, până la cel al refuzului de a-l mai sprijini pe Dodon şi găsirea unor noi parteneri în Moldova”, se spune în articol.

Previous Next

XS
SM
MD
LG