Linkuri accesibilitate

Președintele RFE/RL, pe lista americanilor cu interdicție de călătorie în Rusia


Președintele Europei Libere/Libertatea, Jamie Fly

Președintele Europei Libere/Libertatea (RFE/RL), Jamie Fly, se află pe lista celor 963 de americani cărora Rusia le-a interzis intrarea pe teritoriul rus ca răspuns la sancțiuni asemănătoare impuse de Statele Unite din cauza invaziei rusești în Ucraina.

Lista publicată de Moscova pe 21 mai îl include pe președintele Statelor Unite, Joe Biden, și mulți oameni de afaceri, inclusiv șeful Facebook, Mark Zuckerberg.

Dintre oficialitățile americane, pe listă se mai află vicepreședinta Kamala Harris, secretarul de stat, Antony Blinken, ministrul apărării, Lloyd Austin și ministrul transporturilor, Pete Buttigieg, spicherul Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, dar și fiul președintelui american, Hunter Biden.

Împreună cu președintele RFE/RL, pe lista americanilor sancționați de Rusia se mai află câțiva membri actuali sau foști ai consiliului de administrație care supraveghează compania.

Într-o reacție pe Twitter, Fly a scris că este „mândru că a fost inclus pe această listă”. „Nu este nimic nou în faptul că RFE/RL este atacat” de regimuri autoritare, a spus Fly. El a promis că RFE/RL va continua să-și extindă oferta de informație pentru publicul rus „în acest moment critic”.

Moscova anunțase deja sancțiuni care îi vizau pe mulți dintre cei de pe listă. O surpriză este însă actorul de la Hollywood, Morgan Freeman, care nu fusese vizat anterior de autoritățile ruse. El este acum acuzat de Moscova că a înregistrat un videoclip în 2017 în care susținea că Rusia complotează împotriva Statelor Unite.

De asemenea, lista Rusiei include trei foști senatori decedați: John McCain, Harry Reid și Orrin Hatch.

Ministerul rus de Externe a spus într-un comunicat că decizia reprezintă răspunsul Moscovei la „sancțiunile anti-ruse impuse constant” și că urmărește „să constrângă SUA, care încearcă să impună pe planetă o ordine mondială neocolonială, să-și schimbe poziția și să recunoască noi realități geopolitice”.

În comunicat se mai spune că Moscova a rămas deschisă unui „dialog cinstit”, făcându-se distincție între americanii obișnuiți și autoritățile care ar „incita la rusofobie”.

În afară de americani, Moscova a mai emis interdicție de călătorie pentru 26 de canadieni, inclusiv Sophie Trudeau, soția premierului canadian.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG