La Chişinău, democraţii pregătesc o nouă suspendare a preşedintelui Igor Dodon, ca să-şi instaleze doi noi miniştri în jilţurile guvernamentale. De ce această nouă foarte probabilă suspendare ar putea avea o semnificaţie diferită de altele de până acum, motivate şi ele de refuzul şefului statului de a aproba mutările dorite de democraţii aflaţi la guvernare în propriul lor guvern?
În decembrie 2017, la un an de la instalarea Guvernului Filip, democraţii au vrut să schimbe cea mai mare parte din miniştri - 7 din 13 – remaniere ce a avut loc odată cu o amplă restructurare a cabinetului şi reducerea în jumătate a numărului de portofolii.
Igor Dodon s-a opus şi atunci, iar democraţii l-au suspendat pentru 5 minute şi şi-au dus la bun sfârşit planul fără semnătura şefului statului pe decretele de numire a noilor miniştri. Tactica fusese testată şi anterior, atunci când democraţii au vrut să-şi pună omul lor în fotoliul de ministru al apărării eliberat de un liberal.
Prin urmare, îndoieli că democraţii vor aplica acelaşi sceanariu acum nu ar trebui să existe. Nu are aceste îndoieli nici Igor Dodon.
Astăzi dimineaţă, el spunea într-un mesaj pe pagina sa de Facebook: „Dacă-i vor atât de mult, să și-i numească ei prin mascaradă de 5 minute, cum au mai făcut-o.”
Replica era destinată democraţilor, dar şi personal premierului Pavel Filip, care, tot pe Facebook, numea ieri seară „ridicole” şi „populiste” argumentele prin care Dodon a respins noii candidaţi şi îl ameninţa că va merge la Curtea Constituţională pentru o nouă suspendare.
În ceea ce a spus public, Igor Dodon a lăsat de înţeles că vrea persoane competente şi integre în fotoliile ministeriale, caracteristici pe care nu le-ar fi găsit, afirmă şeful statului, la cele două noi persoane avansate în cabinet.
Trebuie să știi diferența dintre paracetamol și aspirină...
„Trebuie să știi diferența dintre paracetamol și aspirină”, a ironizat el pe seama Silviei Radu, o fostă manageră într-o companie energetică ce ar trebui să ajungă acum în fruntea ministerului sănătăţii. „Domnul prim-ministru Filip are miniștri care nu pot lucra eficient și apoi încearcă să pună în locul lor alții și mai incompetenți”, a mai afirmat Dodon în unul din comentariile lansate în aceste zile pe marginea noilor numiri din cabinet.
Dacă ar vrea ca rivalii de la guvernare să-şi demonstreze până la alegerile viitoare ineficienţa, Igor Dodon ar trebui să nu-şi pună astfel de probleme.
De ce totuşi o face? După părerea analiştilor, pentru că Silvia Radu, una din propuneri, i-a făcut recent concurenţă, fie şi fictiv, în cursa locală din Chişinău unui socialist de marcă, Ion Ceban, care nu obosea să vorbească despre incompetenţa acesteia pentru poziţia la care pretinde.
La fel, potrivit unor speculaţii, aducând-o în garnitura guvernamentală, democraţii ar pregăti-o pe Radu de o funcţie mult mai înaltă, cea de premier „tehnocrat” al unei noi construcţii politice rezultate din alegerile parlamentare, sau de primar al capitalei, după o nouă rundă de alegeri în Chişinău programate şi ele pentru anul viitor.
Silvia Radu a acumulat în Chişinău 17% - un rezultat la care democraţii pot doar visa...
„Igor Dodon a intuit un joc electoral şi s-a gândit în perspectivă. Silvia Radu a acumulat în Chişinău 17% - un rezultat la care democraţii pot doar visa. Preşedintele Dodon înţelege că dna Radu, venind în guvern, îşi va spori ratingul, iar acest rating se va regăsi în tabăra democraţilor”, crede analistul politic Igor Volniţchi, căruia i-am solicitat un comentariu pe marginea deciziei lui Igor Dodon.
Totuşi, remarcă Volniţchi, mutările guvernamentale de acum, decise de democraţi, vin după o bruscă răsucire „ideologică” a acestora, anunţată drept o redefinire mai categorică a partidului ca şi „pro-moldovenist”, tocmai segmentul electoral în care stau bine înfipţi socialiştii lui Igor Dodon. Acesta s-ar putea să fie motivul esenţial al „mersului împotriva curentului” de care dă dovadă în această situaţie şeful statului, mai crede Volniţchi.
„Referitor la renumitul binom, eu cred că situaţia se schimba. Odată ce PD şi-a asumat platforma pro-Moldova, ei vor veni peste socialişti, peste preşeditele Igor Dodon. Pe dreapta ei nu mai au ce căuta, respectiv, merg spre stânga. Dar pe stânga loc nu prea este.”
Prin urmare, mai spune analistul, între democraţi şi socialişti vor ieşi până la alegeri tot felul de scântei de genul celor de acum cu mutările din guvern, iar lupta democraţilor pentru voturi, ce se mută odată cu anunţul lor pe acelaşi segment electoral cu cel al socialiştilor, ar putea transforma în veritabil războiul politic între cele două poluri de putere, poluri suspectate adesea până acum nu fără temei de o confruntare mai degrabă mimată decât adevărată.