Linkuri accesibilitate

Președintele Igor Dodon se declară dispus să testeze noul vaccin anti-Covid, dezvoltat de Rusia


Vaccinul dezvoltat de Institutul Gamaleya de la Moscova, 6 august 2020.
Vaccinul dezvoltat de Institutul Gamaleya de la Moscova, 6 august 2020.

Președintele Igor Dodon a anunțat, într-o postare pe Facebook, că se oferă să fie unul din voluntarii pe care se testează noul vaccin anti-Covid-19, dezvoltat în Rusia. Din sanatoriul în care se află, în apropiere de Moscova, președintele a spus că este pregătit la acest gest „pentru cetățeni, ca să ajungă [vaccinul] cât mai repede în Republica Moldova”.

Pe 11 august, președintele Vladimir Putin anunța că Rusia este prima țară din lume care înregistrează un vaccin anti-Covid-19, care s-ar fi dovedit „eficient”. Două zile mai târziu, Igor Dodon exprima deja „interesul” R. Moldova pentru acest vaccin, ulterior a făcut și demersurile oficiale pentru obținerea lui.

Organizația Mondială a Sănătății, experți internaționali dar și din Rusia au reacționat cu scepticism la acest anunț pentru că există puține date publice despre nul vaccin dar mai ales pentru că nu a trecut de așa-numita fază a treia de testare, constând din teste pe mii de oameni. Mai mult, faptul că vaccinul a fost înregistrat în Rusia nu înseamnă că este omologat internațional.

XS
SM
MD
LG