Linkuri accesibilitate

Președintele iranian, Ebrahim Raisi, va vizita Rusia la invitația lui Vladimir Putin


Președintele iranian, Ebrahim Raisi
Președintele iranian, Ebrahim Raisi

Președintele Iranian Ebrahim Raisi va vizita Rusia la invitația lui Vladimir Putin, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului iranian pe 28 decembrie. Putin l-a invitat pe Raisi la Moscova la începutul anului viitor „în cadrul interacțiunii strategice dintre Iran și Rusia”, potrivit purtatorului de cuvint al Teheranului, care a mai sous și că în timpul vizitei se va discuta despre „cooperarea bilaterală, regională și națională” și în special cooperarea „economică și comercială”. Ultimul președinte iranian care a vizitat Rusia a fost Hassan Rohani în martie 2017.

Raisi este considerat un conservator dur care a l-a înlocuit pe moderatul Rohani în alegerile din august acest an. Rusia și Iranul au relații bune și sunt aliați cheie ai președintelui sirian Bashar al-Assad în războiul civil care dureaza de zece ani din Siria. Rusia este, de asemenea, una dintre părțile în acordul nuclear din 2015 dintre Iran și puterile mondiale, în temeiul căruia Teheranului i s-au ridicat anumite sancțiuni în schimbul limitării programului său nuclear.

Moscova ia parte la negocierile în desfășurare de la Viena pentru a relansarea acordul, care a fost blocat după ce Statele Unite s-au retras unilateral în 2018 și au impus din nou sancțiuni, ceea ce a determinat Iranul să renunțe la unele din angajamentele asumate în cadrul acordului.

XS
SM
MD
LG