Linkuri accesibilitate

Președintele iranian ordonă oficialilor să aplice legea „Hijab și castitate” pentru femei


Ordinul președintelui iranian Ebrahim Raisi de a pune în aplicare Legea privind „hijabul și castitatea” a dus la o nouă listă de restricții privind modul în care se pot îmbrăca femeile.

Ca parte măsurilor de reprimare a ceea ce guvernul numește „hijabul purtat necorespunzător”, Banca Mellat din Iran a emis o directivă prin care le interzice femeilor angajate să poarte pantofi cu toc înalt și șosete subțiri. De asemenea, directiva interzice managerilor de sex masculin să aibă femei ca asistente administrative. Directiva din 5 iulie obligă, de asemenea, femeile să folosească o eșarfă care să le acopere nu doar părul, ci și gâtul și umerii.

Tot la 5 iulie, a fost publicat un ordin al Procuraturii orașului Mashhad care îi cerea primarului să împiedice femeile care poartă un „hijab necorespunzător” să folosească metroul. Primarul a declarat că, în ciuda „lipsei oricărui suport legal” pentru această directivă, ar trebui emis un ordin judecătoresc pentru ca ea să poată fi pusă în aplicare. Ca răspuns la presiunea tot mai mare a guvernului, mai mulți activiști au promovat o campanie pentru ca femeile să iasă în stradă în orașele iraniene fără hijab pe 12 iulie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG