Linkuri accesibilitate

Președintele Kârgâzstanului: Știrile despre luptele cu Tadjikistanul „sunt manipulatoare”


Președintele Kârgâzstanului, Sadyr Japarov, 8 septembrie 2022
Președintele Kârgâzstanului, Sadyr Japarov, 8 septembrie 2022

Președintele Kârgâzstanului, Sadyr Japarov, a cerut cetățenilor să ignore informațiile neconfirmate de pe internet despre ciocnirile mortale de săptămâna trecută de-a lungul graniței cu Tadjikistanul, în timp ce Kârgâzstanul ține o zi de doliu pentru victime.

Într-un discurs adresat națiunii la 19 septembrie, Japarov a făcut apel la „răbdare și pace”, susținând că pe internet sunt postate informații „manipulatoare" pentru a „perturba legăturile de prietenie cu vecinii Kârgâzstanului”.

El a lăudat trupele kârgâze și a afirmat că acestea sunt capabile „să prevină orice încercare de a trece ilegal granițele noastre - și au dovedit-o în mod clar respingând toate aceste încercări de a intra ilegal pe teritoriul nostru”.

Autoritățile kârgâze au declarat că ciocnirile din regiunea sudică Batken, din perioada 14-17 septembrie, s-au soldat cu cel puțin 59 de cetățeni morți. Ministrul adjunct de externe tadjik, Sadiq Imomi, a afirmat pe 19 septembrie că cel puțin 41 de tadjici au fost uciși.

Ministerul de Externe tadjik spune că cheia pentru rezolvarea conflictului este reprezentată de negocieri și și-a reiterat poziția conform căreia Kârgâzstanul a instigat luptele.

Ministerele de externe ale vecinilor din Asia Centrală s-au acuzat reciproc de „agresiune armată” cu artilerie grea, lansatoare de rachete multiple și mortiere. Multe zone de frontieră din Asia Centrală sunt disputate de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG