Linkuri accesibilitate

Președintele Lituaniei a promulgat o lege care restricționează drepturile imigranților și accelerează procesarea cererilor de azil


Polițiști de frontieră lituanienii la granița cu Belarus
Polițiști de frontieră lituanienii la granița cu Belarus

Președintele Lituaniei a promulgat o lege care restricționează drepturile imigranților și accelerează procesarea cererilor de azil pe fundalul unui val de treceri ilegale din Belarus în țara Uniunii Europene. Aproape 2 100 de imigranți ilegali, preponderent din Irak, au intrat în Lituania din Belarus anul acesta, inclusiv 1 400 numai în luna iulie. Guvernul de la Vilnius spune că acest flux ar fi dirijat de liderul autoritar belarus Alexandr Lukașenka în semn de răzbunare pentru sprijinul acordat de lituanieni opoziției belaruse.

Președintele Gitanas Nauseda a promulgat legislația, dar a numit-o „defectuoasă” și a cerut parlamentului să o modifice la sfârșitul acestui an. Legea nouă permite ca imigranții să fie reținuți până la șase luni și le îngreunează depunerea apelului împotriva refuzurilor de azil. Nauseda a spus că respingerea legii ar fi trimis un „semnal complet inacceptabil țărilor de origine”. Guvernul a declarat că legea va permite procesarea cererilor de azil în 10 zile pentru a separa rapid refugiații autentici de imigranții economici.

XS
SM
MD
LG