Linkuri accesibilitate

Președintele polonez a cerut Occidentului să adopte o poziție mai dură față de Rusia


Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Președintele Poloniei, Andrzej Duda

Președintele polonez Andrzej Duda a cerut Occidentului să adopte o poziție mai dură față de Rusia, spunând că „trebuie făcut totul” pentru a preveni o potențială agresiune militară rusă împotriva Ucrainei.

Vorbind pe 20 decembrie după o întâlnire cu omologii săi, ucrainean și lituanian, Volodimir Zelenski și Gitanas Nauseda, Duda a spus că este „absolut împotriva oricărei politici a concesiilor față de Rusia”. Cei trei s-au întâlnit în localitatea Huta, din vestul Ucrainei, în cadrul unui forum regional numit Triunghiul de la Lublin.

Kievul și susținătorii săi occidentali acuză Rusia de concentrarea a aproximativ 100 000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina, într-o posibilă pregătire a unui atac. Uniunea Europeană a cerut Rusiei să detensioneze situația și să aleagă diplomația, în loc de conflict, avertizând împreună cu Statele Unite că Rusia va suporta costuri mari, dacă recurge la o nouă agresiune.

UE a impus Rusiei mai multe sancțiuni pentru anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea, în martie 2014, precum și pentru sprijinul acordat separatiștilor din estul Ucrainei într-un conflict de peste șapte ani care a făcut deja peste 13 200 de morți. Rusia neagă că ar pregăti vreo ofensivă și a cerut Occidentului garanții că Ucraina nu va fi primită în NATO.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG