Linkuri accesibilitate

Președintele Poloniei a respins o lege care ar fi interzis unui concern de presă american să mai dețină instituții media


Protest în apărarea libertății de exprimare la Varșovia. Imagine generică
Protest în apărarea libertății de exprimare la Varșovia. Imagine generică

Președintele Poloniei a respins o lege care ar fi obligat un concern de presă american să vândă una din cele mai mari televiziuni indepedente din Polonia. După presiuni venite din Statele Unite și Uniunea Europeană, Andrzej Duda s-a opus prin veto legislației care făcea imposibilă deținerea de către firme din afara Spațiului Economic European a majorității acțiunilor la companii media poloneze, cum este cazul proprietarului televiziuni TVN, concernul american Discovery.

Guvernul naționalist polonez inițiase schimbarea legislativă în scopul declarat de a respinge eventuale influențe nedorite din China și Rusia în spațiul mediatic polonez. Legea a stârnit protestele principalului aliat al Poloniei, Statele Unite. Criticii polonezi au spus că a fost un atac mascat împotriva unei televiziuni critice față de puterea politică. Un oficial de la ambasada americană la Varșovia i-a mulțumit președintelui Duda pentru veto, spunând că el contribuie la „protejarea climatului investițional în Polonia” și apărarea „valorilor democratice comune”.

XS
SM
MD
LG