Linkuri accesibilitate

Președintele Putin susține că cecenul ucis în august la Berlin avea legătură cu explozia din metroul moscovit


Georgia: funerariile lui Hangoșvili în satul natal din Valea Pankisi.
Georgia: funerariile lui Hangoșvili în satul natal din Valea Pankisi.

Președintele rus Vladimir Putin susține că etnicul cecen din Georgia, Zelimhan Hangoșvili, ucis în august la Berlin, în Germania, avea legături cu atacul terorist împotriva metroului din Moscova. Procurorii germani cred că uciderea lui Hangoșvili ar fi putut fi ordonată de autoritățile ruse.

Putin l-a descris drept un om „brutal” căutat în Rusia și care ar fi ucis deja „98 de oameni în atacurile sale”. Nu a adus însă nici o dovadă în sprijinul acestor afirmații. Putin a făcut declarația la Paris, pe 9 decembrie și este prima dată când o oficialitate rusă face o legătură între Hangoșvili și o acțiune teroristă.

Vladimir Putin s-a întâlnit la Paris cu cancelara germană Angela Merkel în margienea reuniunii privind estul Ucrainei, în formatul „Normandia”.

Hangoșvili a luptat alături de separatiștii ceceni din Rusia după care s-a refugiat în Georgia de unde a plecat cu familia în Germania. A fost ucis pe 23 august la Berlin iar un cetățean rus a fost ulterior reținut și se află și acum în detenție.

Pe 4 decembrie, Procurorul federal al Germaniei declara că există „dovezi suficiente” care să indice că a fost o crimă ordonată de autoritățile ruse sau cele regionale din Cecenia. Doi diplomați ruși au fost expulzați din Germania în legătură cu acest caz.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG