Linkuri accesibilitate

Președintele Putin va participa duminică la negocierile de pace pentru Libia, de la Berlin


Președintele rus Vladimir Putin, Moscova, 16 ianuarie 2020.
Președintele rus Vladimir Putin, Moscova, 16 ianuarie 2020.

Preşedintele rus Vladimir Putin va participa duminică la conferinţa internaţională de la Berlin asupra conflictului din Libia, al cărei „proiect de concluzii este ca şi aprobat”, a anunţat vineri Kremlinul. Reuniunea vine după eșecul primei tentative a Rusiei și Turciei de a media semnarea unui acord de pace, care a avut loc luni, la Moscova.

Ministerul rus de externe informa luni seară că după ore de negocieri, mareşalul Khalifa Haftar, comandantul trupelor din estul Libiei, a plecat fără să fi semnat acordul. Tot luni seară, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său turc Mevlut Cavusoglu anunțau că documentul fusese semnat însă de rivalul lui Haftar, premierul guvernului libian recunoscut de ONU, Fayez al-Sarraj.

Al-Sarraj este susținut de Turcia, țară membră în NATO în timp ce în ultimele luni se relata că mercenari ruși s-ar fi alăturat milițiilor mareșalului Haftar. Informație respinsă de Moscova, cel mai recent sâmbătă 11 ianuarie, de președintele rus Vladimir Putin la o conferință de presă. Milițiile lui Haftar din estul Libiei sunt susținute de Emiratele Arabe Unite, Egipt și Iordania.

Duminică 12 ianuarie, în Libia a intrat în vigoare un acord de încetare a focului, deși ambele părți se acuză reciproc de încălcarea acestuia. Războiul civil din Libia a izbucnit după înlăturarea de la putere și uciderea lui Muammar Qaddafi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG