Linkuri accesibilitate

Președintele rus Vladimir Putin a stabilit data alegerilor în Duma de Stat


Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a semnat joi seara, 17 iunie, decretul prin care a stabilit data alegerilor în Duma de Stat – 19 septembrie 2021. Comisia electorală centrală urmează să anunțe planul calendaristic de organizare a scrutinului, iar partidele politice - să convoace congrese și să aprobe platformele electorale și listele de candidați.

În Rusia sunt înregistrate peste 30 de partide, dintre care 14 sunt scutite de obligativitatea de a aduna semnături de susținere.

Concomitent, ar urma să fie aleși și nouă guvernatori de regiuni din Rusia și deputații pentru 39 de parlamente regionale.

La finele lui mai, Duma de stat a aprobat legea care interzice participarea în alegeri a organizațiilor extremiste, iar pe 9 iunie un tribunal de la Moscova a declarat drept extremistă Fundația anticorupție a opozantului aflat în detenție Alexei Navalnîi, precum și Fondul de apărare a drepturilor cetățenilor – activitatea loc în Rusia a fost interzisă. Astfel, susținătorii lui Navalnîi, chiar și cei care nu au activat în cadrul Fondului său, nu vor putea candida la alegeri, dacă acțiunile lor vor fi etichetate ca extremiste.

Liubov Sobol, avocata Fundației anticorupție a lui Navalnîi a anunțat deja că, din cauza legislației draconice, se vede nevoită să renunțe la intenția de a candida în alegerile pentru Duma de Stat, întrucât nu poate asigura securitatea colaboratorilor săi, a voluntarilor și donatorilor.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG