Linkuri accesibilitate

Președintele SUA a anunțat reluarea convorbirilor cu talibanii afgani


Președintele SUA Donald Trump (s) și președintele Afganistanului Ashraf Ghani (d).

Președintele Statelor Unite Donald Trump a anunțat că au fost reluate convorbirile cu talibanii, în vizita neașteptată pe care a făcut-o pentru Ziua Recunoștinței la trupele americane din Afganistan, la baza de la Bagram. Donald Trump a mai spus că pentru aceste convorbiri este esențial să existe „un acord de încetare a focului”, cu care acum talibanii ar fi de acord.

Statele Unite încearcă de peste un an să negocieze o înțelegere cu talibanii pentru a pune capăt violențelor din această țară care durează de peste 18 ani. Agenția Reuters citează surse ale talibanilor care spun că au avut o întrevedere cu înalți oficiali americani la sfârșitul săptămânii trecute la Doha și că ar fi gata să înceapă convorbiri oficiale de pace.

În discursul de la baza de la Bagram, Donald Trump a spus și că militarii americani vor rămâne în această țară până ce se va ajunge „la victoria totală”. Forța internațională condusă de Statele Unite din Afganistan are aproximativ 13 000 de militari. Luna trecută, președintele Afganistanului Ashraf Ghani a dat publicității șapte propuneri pe care ar trebui să se bazeze negocierile dintre Statele Unite și talibani. Până acum talibanii au refuzat să discute cu reprezentanții guvernului de la Kabul.

XS
SM
MD
LG