Linkuri accesibilitate

Președintele SUA Donald Trump și democrații par să ridice ștacheta confruntării


Angajați federali și susținătorii lor protesteayă la Boston. 11 ianuarie 2019
Angajați federali și susținătorii lor protesteayă la Boston. 11 ianuarie 2019

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, i-a trimis o scrisoare președintelui Trump în care sugerează ca acesta să amîne discursul programat pentru 29 ianuarie.

Exista indicii de soluționare a impasului bugetar care a dus la închiderea parțială a guvernului american, e întrebarea pusă corespondentului Europei Libere la Washington.

Nu numai că nu sînt vizibile astfel de indicii, dar părțile par să ridice ștacheta confruntării. Ieri, președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, i-a trimis o scrisoare președintelui Trump în care sugerează ca acesta să amîne discursul despre starea uniunii, programat pentru 29 ianuarie, pentru că – susține doamna Pelosi – garanțiile de siguranță ar fi insuficiente, din cauza că guvernul federal este parțial închis.

Un aspect procedural este că președintele rostește acest discurs anual, în fața camerelor reunite ale Congresului, la invitația președintelui Camerei Reprezentanților, cameră controlată în prezent de opoziție. Din perspectiva strict tehnică, Nancy Pelosi poate să retragă invitația pentru președinte, are prerogativa de a o face. În scrisoare, Pelosi sugerează că președintele ar putea rosti discursul de la Casa Albă sau să-l predea în scris, așa cum a fost la un moment dat obiceiul. Casa Alba nu a reacționat încă și surse arată ca șeful executivului are intenția să țină discursul la data stabilită.

Pelosi susține că ar fi fost avertizată că măsurile de siguranță nu sînt suficiente, în condițiile în care o parte a personalului nu este la lucru și cei care sînt, nu-și primesc salariile. Imediat, Ministerul pentru Securitate Internă a precizat că nu poate fi vorba de așa ceva, că și angajații săi și Serviciul Secret pot menține siguranța, pe Colina Capitoliului.

Firește însă că obiectivele doamnei Pelosi sînt politice. Democrații nu vor să-i ofere lui Donald Trump o platforma politică de maximă audiență, de pe care să-i critice și să își promoveze zidul, pe care vrea să-l construiască, cu bani publici, la frontiera cu Mexicul. Numai că nu puțini observatori se întreabă dacă această strategie a democraților nu se va întoarce împotriva lor.

Pîna acum, în ciuda faptului că America e divizată politic, mai mulți îl acuză pe Trump decît pe democrați, în legătură cu cele peste trei săptămîni de cînd administrația este închisă. Prin gestul ei neconvențional, Pelosi riscă să deplaseze simpatie către Donald Trump, părînd că folosește cu obiective politice situația creată și-l privează pe președinte de oportunitatea de a se adresa populației. Cu alte cuvinte, Trump pierdea teren cu fiecare zi ce trece, acum ar putea găsi un colac de salvare, care să spună electoratului că sînt doar jocuri politicianiste, de ambele părți.

XS
SM
MD
LG