Linkuri accesibilitate

Președintele SUA recunoaște „genocidul armean”


O copie a declarației președintelui Joe Biden

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a devenit sâmbătă primul președinte american care numește uciderea armenilor în perioada 1915 - 1923, pe teritoriul Imperiului Otoman, drept „genocid”, un gest pe care predecesorii săi au evitat să îl facă pentru a nu supăra Turcia. Evenimentul, pregătit de administrația Biden de câteva zile prin sugestii că acest lucru ar urma să se întâmple, vine la comemorarea de sâmbătă marcată de armenii din întreaga lume.

În urmă cu mai bine de un secol, 1.500.000 de armeni au fost deportați și uciși pe teritoriul Imperiului Otoman, în timpul primului genocid al secolului trecut.
Potrivit numeroaselor documente istorice existente în arhive din întreaga lume, între 800.000 şi 1.500.000 de armeni au fost deportaţi şi ucişi de Guvernul Junilor Turci în perioada 1915-1923, în exterminarea umană cunoscută ca Genocidul Armean.

Autorităţile din Turcia admit că între 300.000 şi 500.000 de armeni au murit în această perioadă căzând victime războiului, însă neagă acuzaţia de premeditare şi derulare a unei campanii de exterminare a populaţiei armene din Imperiul Otoman.

După declarația președintelui Biden​, preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a denunţat, potrivit Agerpres, „politizarea de către terţi'' a dezbaterii din jurul acestei perioade a istoriei.

MAI MULTE, pe pagina Europei Libere pentru România.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG