Linkuri accesibilitate

Președintele Donald Trump vrea să închidă frontiera cu Mexicul


Migranți din țări din America Centrală se uită prin gardul de la frontiera cu Mexic, lângă punctul de trecere El Chaparral, Baja, California

Camera de Comerț și alte asociații avertizează despre posibile consecințe serioase pentru economie.

Președintele Donald Trump continuă să amenințe că va închide frontiera cu Mexicul. Are de gînd să o facă? - O întrebare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Foarte puțini sînt cei care se aventurează să anticipeze ce urmează să întreprindă președintele Trump. Inițial el a argumentat că Mexicul nu face suficient pentru a stopa imigrația ilegală în Statele Unite, în cursul zilei de ieri obiectul mîniei prezidențiale nu a mai fost Mexicul, ci democrații din Congres care – în viziunea sa – nu sînt dispuși să discute și să găsească o soluție.

Consilieri ai președintelui și lideri din Congres – din ambele partide – încearcă să-l convingă pe acesta că închiderea frontierei ar avea consecințe economice dezastruoase pentru Statele Unite. Consilierii săi Kevin Hassett și Lary Kudlow i-au prezentat un raport din care reiese că creșterea economică s-ar reduce dacă frontiera ar fi închisă, fie și pentru o singură zi.

Fluxuri importante comerciale și de materii prime ar fi serios perturbate. La Casa Albă sînt avute în vedere măsuri speciale în cazul în care președintele își pune în aplicare amenințarea. O variantă ar fi închiderea frontierei pentru automobile, dar nu și pentru camioane, transportînd marfa. Nicio decizie nu a fost luată încă.

Liderul majorității republicane din Senat a caracterizat potențialul închiderii frontierei ca fiind „catastrofal”. Președintele a recunoscut că s-ar putea ajunge la consecințe serioase pentru economie, dar a spus că pentru el securitatea este mai importantă.

Într-o săptămîna, întreaga industrie auto din Statele Unite ar fi închisă...

Anunțul neașteptat al președintelui a creat panică în cercurile de afaceri din Statele Unite. Camera de Comerț și alte asociații au avertizat că sînt posibile consecințe serioase. Asociația Manufacturieră a calculat că pierderile zilnice pentru companii s-ar ridica la 726 de milioane de dolari. Producătorii auto se tem că nu vor mai putea aduce piese de schimb din Mexic. „Într-o săptămîna, întreaga industrie auto din Statele Unite ar fi închisă”, a spus Kristin Dziczek, expert la un institut specializat din Michigan. Cercuri de afaceri încearcă să-l convingă pe președinte că încetinirea creșterii economice i-ar afecta realegerea în 2020.

Trump spune că situația de la frontieră este o criză, depășind capacitatea de răspuns a Statelor Unite și în consecință se impun măsuri drastice. El încearcă să oblige Congresul să se angajeze în negocieri și facă concesii. Dacă asta nu se va întîmpla, el spune că frontiera va fi 100% închisă.

XS
SM
MD
LG