Linkuri accesibilitate

Fluxul de migranți, în creștere la frontiera SUA cu Mexic


Un migrant din Honduras se cațără pe zidul de la granița cu SUA, înainte de a fi expulzat înapoi în Mexic, 8 decembrie 2018
Un migrant din Honduras se cațără pe zidul de la granița cu SUA, înainte de a fi expulzat înapoi în Mexic, 8 decembrie 2018

În luna martie, 100 de mii de persoane au fost reținute la frontieră, cea mai mare cifră înregistrată în ultimul deceniu.

Numărul celor care încearcă să intre ilegal în Statele Unite, la frontiera cu Mexicul, a crescut în ultima vreme pînă la dimensiuni îngrijorătoare. Ce întreprinde administrația Trump? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

În primul rând administrația Trump ia act de ceea ce avertizase de mult timp, și anume că există o situație de criză la frontiera cu Mexicul. Ce a antrenat-o – după ce anterior numărul intrărilor ilegale era în scădere – este greu de stabilit. Dar una dintre cauze – și asta nu de dată recentă – este înrăutățirea situației economice și de securitate în țări din America Centrală: El Salvador, Guatemala și Honduras.

Tocmai de aceea, cea mai recentă măsură anunțată de administrație este tăierea ajutorului american pentru acele țări. Paradoxal pentru ca acel ajutor era tocmai menit să îmbunătățească situația din acea regiune, care este o sursă majora de imigrație ilegală în America. Și programele aveau de-acum rezultate. Care este logica administrației Trump? Ei spun că țări cum sînt cele pedepsite acum, dar și Mexicul nu fac suficient pentru a stăvili fluxul de „ilegali”. Administrația americană și-ar dori ca autoritățile din țările respective să facă mai mult pentru a-i opri pe emigranți, înainte ca aceștia să ajungă în America.

Șeful consilierilor prezidențiali a mai spus că dacă ajutorul pentru America Centrală funcționează – așa cum pretind agențiile specializate – cum se face că numărul celor care încearcă să ajungă în America crește. Donald Trump chiar acuza țările respective că trimit caravane cu imigranți în Statele Unite. Dar președintele dorește să trimită un semnal și Mexicului, amenințînd ca săptămîna aceasta va închide frontiera cu acea țară.

Consilierii săi spun că el înțelege consecințele economice masive ale unei astfel de hotărîri, dar că e nevoie ca ofițeri de la punctele de frontieră să patruleze porțiunile prin care se intră ilegal, rațiunea fiind că acolo nu există un zid, ca cel pe care președintele îl dorește.

La un miting electoral, la El Paso, Texas – în apropiere de frontieră – candidatul democrat la președinție Beto O’Rourke a spus că politicile lui Trump cu privire la imigrație sînt menite să alimenteze „frică și diviziuni”.

Administrația a anunțat că anularea ajutorului pentru cele trei țări din America Centrală va fi coordonată cu Congresul, recunoscînd indirect că alocările bugetare sînt apanajul forului legislativ. Ajutorul american se ridică la 700 de milioane de dolari.

În luna martie, 100 de mii de persoane au fost reținute la frontieră, cea mai mare cifră înregistrată în ultimul deceniu. Mulți dintre aceștia pot rămîne în America pînă la rezolvarea cazurilor, ceea ce poate dura ani de zile.

XS
SM
MD
LG