Curtea Supremă al Statelor Unite a respins încercările administrației Trump de a pune capăt unui program, din timpul președintiei lui Barack Obama, care oferă protecție persoanelor care au intrat în țară ilegal, pe când erau copii. „Deferred Action for Childhood Arrivals'', prescurtat DACA, program adoptat în 2012.
Curtea Supremă a respins pe criterii de incompatibilitate cu reguli administrative încercările administrației Trump de a pune capăt programului DACA. Votul de 5 la 4, în care președintele Curții, John Roberts s-a alăturat judecatorilor considerați liberali, are la bază faptul că Departamentul pentru Securitate Internă ar fi acționat într-o manieră „arbitrară și capricioasă”. Roberts spune că ceea ce Curtea a judecat nu este validitatea programului în sine, nici dreptul administrației de a-l suspenda, ci dacă ministerul a respectat cerința procedurală de a oferi un argument rațional pentru acțiunile sale.
Președintele Donald Trump și-a exprimat imediat dezacordul. El a comentat pe Twitter: „Aceste decizii oribile și motivate politic, ale Curții Supreme sunt o lovitură dată celor care cu mândrie se consideră republicani sau conservatori”, sugerând că dacă nu vor fi numiți mai mulți judecători conservatori ar exista riscuri si pentru cel de-al doilea amendament la Constituție, care garantează dreptul la port-armă. El a adăugat într-un alt mesaj: „Curții Supreme pare să nu-i placă de mine”.
Fostul președinte Obama a elogiat decizia scriind „Se împlinesc săptămâna asta opt ani de când am oferit protecție de deportare tinerilor pe care i-am crescut ca parte a familiei americane. Astăzi mă bucur pentru ei și pentru familiile lor”.
Judecatorul Roberts a scris în argumenația sa că existau două aspecte pe care administrația trebuia să le ia în considerare: măsura în sine, care oferea de pe vremea lui Obama protecție tinerilor respectivi și pe care putea încerca să o anuleze și modul ei de aplicare, dacă trebuia să ducă sau nu la deportări. Administrația le-a ignorat pe ambele, fără să ofere o rațiune și fără să ia în considerare impactul asupra celor vizați. În consecință, Curtea oferă ministerului acum posibilitatea de a reveni asupra acestei inițiative într-un mod corespunzător.
Prin decizia sa, Curtea Supremă consideră DACA un program în sine, care le oferă celor vizați dreptul la o procedură juridică adecvată, ca orice altă cerere de imigrație. Or ceea ce administrația încercase să facă era să-i deporteze pe cei cuprinși în programul DACA fără judecată.
Judecătorul de orientare conservatoare Clarence Thomas a criticat decizia colegilor săi drept motivată politic, de dorința de a nu „face valuri”.
De protecția acordată prin programul DACA se bucură circa 700 de mii de tineri, astăzi în medie, în vârstă de 26 de ani, arată datele Departamentului american pentru Cetățenie și Imigrație. Ei se bucură de dreptul temporar de ședere, de muncă și de dreptul de a studia dar nu au certitudinea că vor deveni și cetățeni americani. Aproape jumătate din tinerii incluși în DACA trăiesc în statele California și Texas.