Linkuri accesibilitate

Președintele Trump pune din nou sub semnul întrebării seriozitatea schimbărilor climatice


Incendiile din pădurile californiene.
Incendiile din pădurile californiene.

În cursul unei scurte vizite în California, ale cărei păduri sunt devastate în acest moment de incendii fără precedent ca amploare, președintele american Donald Trump a pus din nou sub semnul întrebării rolul schimbărilor climatice în declanşarea incendiilor, susținând că nici „știinţa nu ştie". Preşedintele republican a dat vina pe o gestionare deficitară a pădurilor şi i-a acuzat pe aleşii locali că au neglijat să cureţe terenurile în mod corespunzător.

Guvernatorul statului California, democratul Gavin Newsom, l-a îndemnat pe preşedinte să recunoască faptul că schimbările climatice şi nu doar gestionarea pădurilor constitue un factor cheie în provocarea incendiilor. Totodată a reamintit că guvernul federal deţine aproape 58% din terenurile împădurite din California, în timp ce statul California deţine doar 3%.

Ulterior, candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, l-a acuzat pe Donald Trump că este un „piroman al climei" deoarece neagă realitatea schimbărilor climatice. Avem nevoie de un preşedinte care să respecte ştiinţa, care să înţeleagă că daunele cauzate de schimbările climatice sunt deja prezente", a adăugat Biden.

Zecile de incendii care au afectat Coasta de Vest a Statelor Unite au provocat moartea a cel puţin 35 de persoane de la începutul verii, dintre care 27 doar săptămâna aceasta, în statele Washington, Oregon şi California.

Pandemia de coronavirus, criza economica și tensiunile sociale au fost temele centrale ale actualei campanii electorale dar incendiile de pe Coasta de Vest au readus în atenție schimbările climatice.

Potrivit unui sondaj Pew, realizat la sfârșitul lunii iulie-august, 42% din americani cred că „schimbările climatice” sunt foarte importante. Același sondaj arată însă că numai 11% din alegătorii lui Trump consideră această problem foarte important, față de 68% din alegătorii contracandidatului democrat Joe Biden.

Președintele Trump a scos deja unilateral Statele Unite din acordul international privind protejarea mediului, semnat la Paris dar Biden a promis că va readuce America în acest acord, dacă iese învingător pe 3 noiembrie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG