Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski a mulțumit Americii pentru intensificarea asistenței militare


Volodimir Zelenski, 22 iulie 2022.
Volodimir Zelenski, 22 iulie 2022.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit Statelor Unite pentru intensificarea asistenței militare, cu noi sisteme de rachete ghidate, vehicule și drone ce urmează să fie trimise curând în Ucraina, relatează agenția DPA

„Vă mulțumesc, președinte Biden, pentru noul pachet de apărare destinat Ucrainei. Extrem de importante, armele puternice vor salva viețile militarilor noștri, vor grăbi eliberarea pământului nostru de sub ocupația agresorului rus. Apreciez prietenia strategică dintre țările noastre. Împreună spre victorie!”, a spus Zelenski într-o postare pe Twitter.

Vineri, Casa Albă a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 270 de milioane de dolari, care include noi sisteme de rachete ghidate cu mobilitate sporită (HIMARS). Kievul spune că aceste piese de artilerie high tech cu rază lungă de acțiune vor avea o contribuție crucială la plănuita contraofensivă ucraineană menită să recucerească teritoriul ocupat de forțele ruse. Zelenski a mai spus că războiul declanșat de Rusia acum cinci luni în Ucraina s-ar putea termina la sfârșitul anului, dacă Occidentul își respectă promisiunea de a furniza Kievului armamentul necesar.

Pe de altă parte, Moscova a avertizat Statele Unite și NATO că trimiterea de arme Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, relatează DPA. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că armele cu rază lungă de acțiune trimise de Vest Ucrainei au schimbat dinamica războiului și face ca Moscova să-și redefinească obiectivele.

Lavrov a precizat că pentru a asigura securitatea forțelor sale, armata rusă trebuie acum să încerce să împingă trupele ucrainene mai departe de linia frontului, sugerând că Moscova ar putea. să-și extindă invazia dincolo de estul Ucrainei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG