Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean se va adresa din nou Congresului american miercuri


Volodimir Zelenski, Kiev 14 martie 2022.
Volodimir Zelenski, Kiev 14 martie 2022.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa din nou Congresului american miercuri, prin video-conferință, au anunțat liderii democrați ai celor două camere. Este de așteptat ca în urma acestui discurs, dar și pe măsură ce Rusia își intensifică bombardamentele în Ucraina, să crească presiunile congresmenilor asupra administrației Biden, să aprobe trimiterea de avioane de luptă în Ucraina, apreciază cotidianul NYT.

Ședința Congresului, în care va vorbi Zelesnki, va fi cu ușile închise, s-a mai anunțat la Washington. Președintele ucrainean s-a mai întâlnit cu două săptămâni în urmă cu membri ai Congresului – tot virtual – când i-a îndemnat să susțină trimiterea de avioane de luptă în Ucraina.

Este vorba de transferul din Polonia, via o bază militară NATO și americană din Germania, a unor avioane MiG de producție sovietică, pe care piloții ucraineni știu să le manevreze. Idee respinsă până acum categoric de administrația Biden, care argumentează că această manevră ar implica direct NATO și Statele Unite în conflictul cu Rusia. Consecința ar putea fi extinderea războiului în țările NATO, mai ales după ce Rusia a declarat că sunt considerate ținte legitime și transporturile străine de echipament militar destinat Ucrainei.

„Congresul rămâne neclintit în sprijinul său pentru Ucraina, care se confruntă cu agresiunea criminală și diabolică a lui Putin. Este decis să adopte legi care paralizează și izolează economia rusă. Totodată, este decis să ofere Ucrainei asistență umanitară, de securitate și economică”, se arată într-o declarație comună dată luni de liderii democrați ai celor două camere ale Congresului american.

XS
SM
MD
LG