Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei îi invită pe președintele și cancelarul Germaniei la Kiev de 9 mai


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că i-a invitat pe cancelarul și pe președintele Germaniei să viziteze Ucraina pe 9 mai, ziua în care Rusia marchează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în Cel de-al Doilea Război Mondial.

Oficiali occidentali cred că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi Ziua Victoriei pentru a face un anunț despre războiul purtat de Rusia contra Ucrainei, fie declarând o victorie, fie escaladând conflictul.

Germania face parte din alianța occidentală care sprijină Ucraina, dar cancelarul Olaf Scholz nu a efectuat încă o vizită de solidaritate la Kiev. Scholz și oficialii ucraineni s-au angajat într-un schimb de replici, după ce președintele Zelenski a refuzat să-l invite în vizită pe șeful statului german, Frank-Walter Steinmeier, pe care Ucraina îl critică pentru politica de apropiere de Rusia în perioada în care a fost ministru de externe.

Vorbind pe 6 mai prin videoconferință la think tank-ul de la Londra Chatham House, Zelenski a spus că a vorbit cu Steinmeier și l-a invitat atât pe el, cât și pe Scholz să vină la Kiev.

Nu este limpede dacă liderii germani au acceptat invitația. Președintele Ucrainei a spus că o vizită a celor doi la Kiev pe 9 mai ar fi un gest politic „foarte puternic”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG