Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei: Nimeni nu știe cât va dura războiul, dar forțele ucrainene sfidează așteptările


Obstacole anti-tanc într-un lan de grâu din sudul Ucrainei, 11 iunie 2022 (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Obstacole anti-tanc într-un lan de grâu din sudul Ucrainei, 11 iunie 2022 (Photo by Genya SAVILOV / AFP)

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus că nimeni nu știe cât va dura războiul din țara sa, dar forțele ucrainene sfidează așteptările oprind trupele ruse să cucerească estul Ucrainei, unde se dau lupte grele de săptămâni întregi, relatează Associated Press În obișnuitul său mesaj video nocturn. Zelenski a spus că e mândru de faptul că apărătorii ucraineni reușesc să țină în loc înaintarea rusească din regiunea ucraineană Donbas, care are graniță cu Rusia și unde separatiștii pro-ruși controlează o fâșie de teritoriu de opt ani.

„Mai țineți minte cum la începutul lui mai Rusia spera să cucerească întregul Donbas? E deja a 108-a zi de război, e deja iunie, Donbasul rezistă!”, a spus Zelenski sâmbătă seara târziu.

După eșecul în încercarea de cuceri capitala Ucrainei Kiev la începutul războiului, Moscova s-a concentrat pe cucerirea teritoriilor controlate încă de ucraineni în Donbas, și a regiunilor de pe coasta de sud a Ucrainei. În locul unei victorii rapide, forțele ruse au fost atrase întrun război laborios și de uzură, datorită în parte armamentului occidental folosit de către armata ucraineană.

Atât autoritățile ucrainene cât și cele ruse spun că Severodonețk, un oraș estic cu o populație de 100.000 de locuitori înainte de război, e în continuare disputat în lupte de o violență extremă. Severodonețk și Lisiceansk din apropiere sunt ultimele două zone majore ale Donbasului care nu se află sub control rusesc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG