Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei se va adresa summit-ului G7


Volodimir Zelenski, Kiev, 26 iunie 2022.
Volodimir Zelenski, Kiev, 26 iunie 2022.

Se așteaptă ca președintele Ucrainei să solicite mai mult armament greu Occidentului când se va adresa prin video-conferință summit-ului G7, care se desfășoară în Germania, relatează BBC.

Asta urmează atacurilor cu rachetă care au lovit capitala Kiev și alte zone la sfârșitul săptămânii trecute și în care au fost uciși cel puțin doi oameni, iar alți 11 răniți

În estul Ucrainei, Rusia a preluat controlul total al orașului strategic Severodonețk, și se concentrează acum pe Lisiceansk, ultima localitate controlată de ucraineni în regiunea Donbas.

În obișnuitul său mesaj video nocturn, Volodimir Zelenski a spus că „întârzirea livrării de armament e o invitație pentru Rusia ca să atace mereu și mereu”. Liderul de la Kiev a cerut de asemenea sisteme de apărare antiaeriană și noi sancțiuni contra Rusiei.

„Partenerii trebuie să se miște rapid, dacă sunt parteneri și nu doar observatori”, a spus Zelenski.

Războiul din Ucraina este punctul principal pe agenda reuniunii la nivel înalt a celor mai dezvoltate țări ale lumii, care se desfășoară la Castelul Elmau, în Bavaria. Se așteaptă ca liderii G7 să promită noi ajutoare militare pentru Kiev și noi sancțiuni pentru Moscova.

Liderii occidentali încearcă să prezinte un front unit, cu șeful guvernului de la Berlin Olaf Scholz spunând că atacurile rusești cu rachete au arătat că e „corect să stăm împreună și să-i ajutăm pe ucraineni”. Ceva mai devreme președintele Statelor Unite Je Biden a spus că președintele rus Vladimir Putin conta pe „divizarea G7 și NATO, dar asta nu ne-am divizat și nici n-o vom face”.

Cu toate acestea, corespondentul diplomatic al BBC James Landale, prezent la summit-ul din Bavaria, notează că unitatea Occidentului privind războiul din Ucraina s-a clătinat în ultimele săptămâni, unii din lideri discutând despre relații pe termen lung cu Rusia, alții subliniind un sprijin puternic și de durată pentru Ucraina.

XS
SM
MD
LG