Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei vrea să-l convingă pe Joe Biden să blocheze proiectul Nord Stream 2


Președintele SUA Joe Biden (stânga) și omologul său ucrainean Volodimir Zelensky (colaj foto)

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky spune că dorește o întâlnire cu președintele Statelor Unite, Joe Biden, înainte ca Biden să se întâlnească cu Vladimir Putin. Zelensky ar vrea să discute cu Biden despre decizia americană de a suspenda sancțiunile asupra gazoductului Nord Stream 2.

Într-un interviu cu site-ul american de știri Axios, Zelensky a spus că ar fi gata să-l întâlnească pe Biden „în orice moment sau loc de pe planetă” ca să-l convingă să blocheze finalizarea și punerea în funcțiune a conductei.

„Asta este o armă, o armă reală în mâinile Federației Ruse”, a spus Zelensky, vorbind cu Axios într-o videoconferință la 4 iunie. „Nu este prea ușor de înțeles de ce gloanțele acestei arme pot fi furnizate de o țară atât de măreață ca Statele Unite”.

Gazoductul aproape terminat Nord Stream 2 unește Rusia cu Germania pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina, care se bazează pe taxele de tranzit percepute conductelor care îi traversează teritoriul.

În urmă cu două săptămâni, administrația Biden a decis să suspende sancțiunile împotriva proiectului, invocând faptul că el este aproape gata, ca și nevoia îmbunătățirii relațiilor cu Germania.

„De fapt, nici nu pot să spun Germaniei că-i permit ceva sau nu”, a declarat după anunțarea deciziei Biden.

Zelensky a spus în interviul pentru Axios, publicat la 6 iunie, că Biden i-a trimis „semnale directe” că Statele Unite ar fi dispuse să blocheze gazoductul – înaintea știrilor despre suspendarea sancțiunilor.

Liderul ucrainean a mai spus că a trecut de faza supărării, și acum simte parcă mai ales dezamăgire.

Dar un purtător de cuvânt de la Casa Albă a spus site-ului Axios că administrația este decisă să continue să se consulte cu Ucraina și să facă presiuni asupra germanilor în ce privește „riscul reprezentat de Nord Stream 2 pentru securitatea energetică a Ucrainei și Europei”.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că atunci când Biden se va întâlni cu Putin la Geneva, pe 16 iunie, „va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

În interviu, Zelensky a spus că încă are speranțe că Biden va bloca conducta. El a adăugat că suspendarea sancțiunilor ar putea diminua încrederea ucrainenilor în Statele Unite.

„Vor avea sentimentul că în asemenea condiții Rusia va avea ocazia să aibă câștig de cauză asupra Statelor Unite”, a mai spus Zelensky.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG