Linkuri accesibilitate

Prețul gazelor naturale pentru Europa a atins un nou maxim istoric


Prețul gazelor naturale pentru Europa, la bursa londoneză, a atins un nou maxim istoric, depășind 1700 de dolari pentru o mie de metri cubi, miercuri, 6 octombrie. Creșterea se datorează cererii înalte, potrivit Comisiei Europene, și este cel mai ridicat nivel al prețurilor la gaze din ultimii 25 de ani.

Franța, Spania, Cehia, Grecia și România au propus investigarea cauzelor creșterii record a prețurilor la gaze în Europa. Miniștrii finanțelor din aceste state au propus crearea unui instrumentăriu comun al țărilor Uniunii Europene pentru astfel de situații, așa încât să poate reacționa la creșteri bruște de prețuri și să-și coordoneze procurările de gaze pentru a-și întări pozițiile de negociere, se spune într-o declarație a miniștrilor.

Prețurile au început să crească în vară, depozitele de gaze din Europa având un deficit de rezerve. La 1 octombrie, acestea erau umplute la numai 70% din capacități – cel mai jos nivel din ultimii 10 ani. Anul trecut, depozitele de gaze au fost umplute la aproape 95%.

Parlamentul European suspectează furnizorul rus Gazprom că ar fi influențat creșterea prețurilor. Kremlinul spune însă că Gazprom își îndeplinește toate obligațiile contractuale și încearcă să sporească volumul livrărilor către Europa. Moscova mai susține că prețurile se vor „echilibra” după lansarea gazoductului Nord Stream 2.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG