Linkuri accesibilitate

Prețuri plafonate la carburanți, într-un an electoral. Cu ce consecințe?


„Consiliul Concurenţei, acolo trebuie să facem ordine, nu să obligăm ANRE să seteze preţuri plafon”, afirmă expertul Sergiu Tofilat.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ar urma din nou să stabilească prețul maxim al carburanților, după ce Parlamentul va aproba modificările legislative necesare. Premierul Ion Chicu spunea recent că decizia s-ar baza pe analiza unui grup guvernamental de monitorizare creat după ce importatorii de produse petroliere au scumpit carburanții la mijlocul lunii trecute. Revenirea la practica plafonării prețurilor este criticată de unii experţi pe motiv că vine în contradicție cu principiile pieței liberalizate.

Prețuri plafonate la carburanți, într-un an electoral. Cu ce consecințe?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct



Reglementarea şi plafonarea prețului carburanților – o practică rar întâlnită în statele care pretind să se ghideze de rigorile economiei de piață – a fost impusă în premieră în Moldova în 2016, după ce importatorii de produse petroliere au fost sancționați delaolaltă pentru înțelegerea de cartel stabilită de mari operatori de pe piață, înțelegere ce a condus la o creștere exagerată a costurilor la pompă. În martie anul trecut, urmare a mai multor proteste ale importatorilor de produse petroliere și ale automobiliștilor, Parlamentul a decis să excludă ANRE-ul din exercițiul de plafonare a preţurilor şi să lase piaţa să intervină cu pârghii de autoreglementare. Decizia a fost salutată în mediul experților. Conducerea ANRE, care acceptase atunci solicitarea marilor companii petroliere de a include în tarif o rată de rentabilitate anuală de maxim 10 la sută, dădea asigurări că va continua totuși să monitorizeze comportamentul operatorilor.

Ion Chicu
Ion Chicu

Stabilirea prețurilor direct de către operatori s-a dovedit a fi o practică nu tocmai rezonabilă, a declara recent prim-ministrul Ion Chicu, anunțând că autorităţile vor reveni la plafonarea preţurilor de către reglementator:

„Conform legislaţiei actuale, este reglementată rentabilitatea de 10%, dar nu avem nici o pârghie să vedem costurile lor. Şi aici au o mare flexibilitate, mai ales la majorarea preţurilor. Se mai întâmplă şi diminuări, ca săptămâna trecută, dar noi vrem să fie totul întemeiat.”

Preşedintele Igor Dodon a vorbit în termeni şi mai duri despre comportamentul petroliştilor, marţi, într-o apariție la postul public de televiziune:

„Atunci când creşte preţul, ei spun că a crescut preţul la petrol pe piaţa internaţională - ei deodată majorează preţul. Iar când preţul a scăzut, nu am văzut petroliştii să scadă preţurile pe piaţa internă. Atunci noi ne punem întrebarea, dacă voi când vă trebuie repede aţi ridicat, iar când preţurile s-au dus în jos obţineţi profituri, statul ce trebuie să facă, să stea şi să se uite la voi? De aceea noi trebuie urgent să le dăm peste mâni.”

Igor Dodon
Igor Dodon


Expertul în energetică Sergiu Tofilat consideră greşită decizia guvernului, întrucât piaţa produselor petroliere este una concurenţială:

„Adică nu există monopol şi nu se merge pe plafonarea preţurilor. Este concurenţă. Plafonare e, de fapt, un element în cazul dat sovietic, când statul dictează preţurile. Nu este posibil aşa ceva în ţările dezvoltate. Problema constă în faptul că preţurile de import la carburanţi variază şi atunci când scad preţurile de import, preţurile la pompă nu se modifică. Este problemă de concurenţă. Şi organul responsabil de crearea concurenţei este Consiliul Concurenţei. Acolo trebuie să facem ordine, nu să obligăm ANRE să seteze preţuri plafon.”

Expertul Vadim Gumene de la Centrul Expert-Grup consideră că, date fiind problemele din domeniul concurenței, practica plafonării prețurilor, deşi contravine principiilor pieței liberalizate, ar putea fi o soluţie, dar temporară. Expertul spune însă că ar trebui revăzută marja comercială specifică pe care reglementatorul o includea anterior în preţurile plafonate de comercializare:

Plafonarea e un element sovietic. Nu este posibil aşa ceva în ţările dezvoltate...
S.Tofilat


„Data trecută au dat-o în bară un pic deoarece marja era prea mare la acea etapă şi instrumentul de plafonare s-a compromis atunci când au început să crească preţurile pe pieţele internaţionale. Sper să nu calce pe aceeaşi greblă. Deci este foarte principial cât de bine calculează ANRE-ul şi cât de independent va calcula ANRE marja aceasta care va fi stabilită fie în lege, fie în ordinul lor intern.”

Expertul în energetică Victor Parlicov, fost director al ANRE, consideră că decizia Guvernului ar putea avea mai curând un caracter electoral, în anul în care se va disputa un nou mandat prezidențial. „Prin genul acesta de acţiuni se confirmă că acest guvern declarat tehnocrat acţionează de fapt în interesul politic al preşedintelui Dodon”, a comentat Parlicov la Radio Chişinău.

ANRE nu o singură dată şi-a atras critici pentru docilitatea cu care ar executa comenzi politice ezitând să ajusteze preţurile când guvernările au nevoie de confort mediatic, chiar dacă realităţile cer acest lucru. Reglementatorul a respins de fiecare dată aceste critici revendicându-și statutul de regulator independent şi nesupus politic.

Previous Next

XS
SM
MD
LG