Linkuri accesibilitate

„Putin vrea revanșa pentru cea mai mare tragedie geopolitică a secolului XX: dispariția URSS” (Victor Chirilă/ziarulnational.md)


“Brexit cu lacrimi pe obraji” îşi întitulează comentariul din ziarulnational.md Nicole Negru. Despărţirea Marii Britanii de UE e, la părerea lui, un pas spre necunoscut, care discreditează atât UE, cât şi Marea Britanie, ca în orice divorț. Însă UE este necesară în continuare, declară Negru. “Să ne imaginăm pentru o clipă dispariția sa. Problemele migrației s-ar rezolva în mod automat, statele UE, Europa în întregime ar avea de câștigat?” Autorul crede că ideea UE rămâne în picioare, chiar dacă se cere poate reformulată în noile condiții ale globalizării, pentru că, răzlețite, statele Europei nu pot rezista concurenței în fața unor monopoliști de talie continentală sau mondială, nu pot efectua proiecte științifice, energetice, economice, ecologice, demografice, sociale de anvergură. Potrivit lui Negru, discreditați totuşi sunt poate liderii UE care, însuflețiți de un impuls fără precedent al integrării, s-au rupt puțin de realitate. Unii din acești lideri cu capetele în nori, ca Macron, pregătesc UE de viitoarele bătălii geopolitice cu China, în timp ce o parte din statele UE și cele din „Parteneriatul Estic” se tem că până la venirea chinezilor vor fi înghițite de Rusia.

„Recentul discurs „poliglot” pronunțat de Igor Dodon la Strasbourg, la Consiliul Europei, nu a fost adresat nici moldovenilor, nici reprezentanților Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, acesta a fost adresat, în particular, președintelui Franței, Emmanuel Macron”, scrie în ziarulnational.md expertul de politică externă de la APE, Victor Chirilă. Dodon a ținut să-i transmită liderului francez că dânsul este mai european decât Papa de la Roma, iar idealul său de viață este Europa unită de la Paris până la Moscova, de la Lisabona până la Vladivostok. „Dodon din nou își bagă nasul unde nu-i fierbe oala”, constată Chirilă, pentru că ideea creării „Europei de la Lisabona până la Vladivostok” nu este deloc benignă cum pare, iar nașul de botez al acestei idei este nimeni altul decât însuși Putin, „stăpânul lui Dodon”. Ideea a fost lansată de acesta pe 25 noiembrie 2010, în cotidianul german „Süddeutsche Zeitung”, Rusia și Putin personal dorind prin aceasta, crede Chirilă, să-și ia revanșa pentru „cea mai mare tragedie geopolitică a secolului XX”, dispariția URSS și pierderea Războiului Rece; să dezbine UE între euroatlantiști și continentaliști; să îndepărteze Europa de America; să minimalizeze rolul SUA în asigurarea securității europene; să distrugă alianța euroatlantică și, astfel, să-și recupereze spațiul de influență și rolul de mare putere mondială pierdute în urma dezmembrării imperiului sovietic. „Iată ce promovează Dodon și ministrul său de Externe la Consiliul Europei și în alte foruri internationale, atunci când militează pentru ideea lui Putin de creare a unei „Europe de la Lisabona până la Vladivostok”, pe altarul căreia sunt gata să jertfească R. Moldova”, conchide Chirilă în ziarulnational.md.

În Moldova corupția politică la nivel înalt a devenit practic o rutină, iar cazuri care în alte state ar scandaliza opinia publică și ar zdruncina din temelii întreaga țară practic trec nevăzute, constată Alex Cozer într-un comentariu din cotidianul.md. De fapt, Cozer se referă la o declaraţie neprobată a controversatului primar de la Bălţi, Renato Usatîi, care a afirmat recent că acum cinci ani, când participa la protestele antiguvernare alături de Andrei Năstase și Igor Dodon, cel din urmă, devenit ulterior șef de stat, i-a recunoscut într-o seară că lua bani de la Vlad Plahotniuc – câte un milion de lei pe săptămână - pentru a sabota niște proteste împotriva oligarhului. A fost foarte dezamăgitoare, a câta oară, reacția procurorului general Alexandr Stoianoglo, crede Cozer, care le-a spus nonșalant jurnaliștilor că el așteaptă „documente”. „Probabil le așteaptă de la vreun porumbel călător, de vreme ce nici Năstase și nici Usatîi nu au fost chemați în fața unor anchetatori pentru a depune elementare depoziții”, scrie el. Cozer mai scrie că dacă am fi trăit într-o societate cât de cât normală, o astfel de poveste șocantă s-ar fi terminat sau cu urmărire penală pentru Igor Dodon și demisie/demitere, sau cu procese împotriva lui Usatîi și Năstase pentru calomnie, cu dispariția celor doi din politică. „Dar trăim unde trăim, iar un șef de stat care nici măcar nu se sinchisește să dezmintă astfel de acuzații grave rămâne favorit cert pentru un nou mandat de președinte”.

S-a decis revenirea la prețurile plafon pentru carburanți, anunţă o ştire de pe ipn.md. Ştirea arată că premierul Ion Chicu spune că decizia reiese din analiza efectuată în cadrul Grupului guvernamental de monitorizare a prețurilor. Acum două săptămâni, le reaminteşte agenţia cititotilor ei, prețurile la benzină și motorină s-au majorat în medie cu 70 de bani, iar la gazul lichefiat cu un leu. Recent, petroliștii au anunțat ieftiniri de aproximativ 20-25 de bani. Din 2016, ANRE stabilea o dată la două săptămâni prețurile plafon la benzină și motorină, însă, în martie 2019, Agenția a aprobat o metodologie nouă. Conform acesteia, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%. În schimb, petroliștii urmează să prezinte calculele de rigoare în termen de trei zile de la afișarea noilor prețuri.​


Tv8. md anunţă că reprezentantul R. Moldova la Eurovision va fi ales din 20 de interpreţi. Cele 20 de piese au fost selectate de un juriu din componența căruia au făcut parte: compozitorul Anatol Chiriac, dirijorul Capelei Corale „Moldova” Gabriela Tocari, dirijorul Andriano Marian, preşedintele Uniunii Compozitorilor din Moldova Paul şi dirijorul Mihai Agafiţă. Publicaţia enumeră în continuare candidaţii, informându-şi totodată cititorii că finala naţională va fi pe 29 februarie şi că, potrivit deciziei organizatorilor, se va reveni şi la televot, ca parte componentă a jurizării. Cea de-a 65-a ediţie a concursului va avea loc în Rotterdam şi va fi constituită din două semifinale, organizate pe 12 şi 14 mai. Finala va avea loc pe data de 16 mai 2020. Competiţia muzicală, tradiţional, va fi difuzată în direct de Moldova 1 şi on-line pe www.trm.md.

XS
SM
MD
LG