Linkuri accesibilitate

Președintele Kazahstanului: Diferența „inacceptabilă” dintre bogați și săraci a produs recentele proteste


Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaiev
Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaiev

Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaiev, a declarat că „diferență inacceptabilă” dintre bogați și săraci ar fi dus la protestele de amploare, care au zguduit țara la începutul lunii ianuarie.

„Groaznic și înspăimântător”: mărturiile oamenilor care părăsesc Kazahstanul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00

Vorbind cu importanți oameni de afaceri din Kazahstan. Tokaiev a spus că sunt necesare „reforme reale” și „transformarea profundă a structurilor sociale” pentru a rezolva problemele invocate protestatari. „Decalajul dintre agenda publică de reforme și situația reală din țară a ajuns într-un punct critic, prin urmare e necesară o resetare completă a politicii noastre economice”, a declarat Tokaiev.

Președintele Kazahstanului a lăsat să se înțeleagă că veniturile mici ale populației au avut rolul „unui chibrit aprins lângă un butoi cu pulbere, iar situația a fost folosită de teroriști, indivizi înarmați și mințile din spatele lor”, a spus Tokaiev, adăugând că „a luat deja decizii dificile și va lua astfel de decizii în viitor”. Revoltele din Kazahstan au început la 2 ianuarie, fiind declanșate de scumpirea subită a gazului lichefiat folosit în calitate de combustibil pentru mașini, dar au degenerat în violențe, cele mai mari petrecându-se în Almatî, pe 4 și 5 ianuarie.

Kasîm-Jomart Tokaiev a afirmat inițial că în spatele protestelor s-ar fi aflat „teroriști pregătiți în străinătate”, care ar fi încercat să răstoarne guvernul, liderul kazah promițând să ofere comunității internaționale dovezi după finalizarea unei anchete.

XS
SM
MD
LG