Linkuri accesibilitate

Premierul britanic a anunțat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina


Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski aplaudă anunțul făcut de Boris Johnson în Parlamentul ucrainean pe 3 mai 2022.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de lire sterline (376 de milioane de dolari). Adresându-se prin videoconferință parlamentului de la Kiev pe 3 mai, Johnson a parafrazat un discurs ținut în 1940 de premierul Winston Churchill, afirmând că „britanicii au dat dovadă atunci de atâta unitate și hotărâre, încât astăzi ne amintim de cele mai grele momente ca și cum ar fi fost cele mai frumoase”.

Marea Britanie a trimis deja ajutoare militare Ucrainei, inclusiv rachete și lansatoare de rachete. Noul ajutor constă din echipamente electronice, un sistem radar cu baterie, echipamente de bruiaj al sistemului GPS și mii de dispozitive de vâzut pe timp de noapte.

„Vom continua să furnizăm Ucrainei... arme, finanțare și ajutor umanitar, până când ne vom atinge obiectivul pe termen lung, și anume ca Ucraina să fie atât de puternică încât nimeni să nu mai îndrăznească să o atace din nou”, a spus Johnson.

Între timp, Comisia Europeană este pe punctul să finalizeze un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar puta include renunțarea treptată la importurile de petrol rusesc. Este o măsură care se bucură acum de sprijinul Germaniei, dar nu și al Ungariei sau Slovaciei.

Pentru cele două țări s-ar putea introduce excepții, cum a cerut din nou ministrul slovac al Economiei, Richard Sulik. Sulik, care este și vicepremier, a spus că țara sa nu se poate descurca fără petrolul rusesc. Sancțiunile vor viza, de asemenea, și cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, care va fi exclusă din sistemul global de transferuri interbancare SWIFT, au declarat diplomați europeni.

Previous Next

XS
SM
MD
LG