Linkuri accesibilitate

Premierul Dorin Recean a cerut demisia șefului serviciului 112 


Mașina cu cei doi soți, blocată pe un drum secundar din raionul Căușeni.
Mașina cu cei doi soți, blocată pe un drum secundar din raionul Căușeni.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a solicitat demisia directorului Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc, după ce doi soți au fost găsiți decedați într-un automobil blocat în nămeți în raionul Căușeni. 

În cadrul ședinței guvernului din 29 noiembrie, Recean a spus că Serviciul 112 ar fi trebuit să gestioneze situația într-un mod mai eficient și mai activ.

„Până Procuratura Generală se va clarifica, solicit demisia directorului 112. Am constatat că Serviciul 112 se ocupă doar de distribuirea informației, în loc să gestioneze cazul și să se asigure că problema e soluționată", a declarat premierul.

Dorin Recean a mai cerut ministrului de Interne, Adrian Efros, să fie revizuite protocoalele de intervenție odată cu trecerea de la 1 ianuarie 2024 a Serviciului 112 în subordinea MAI. În prezent, Serviciul 112 se află gestiunea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Luni, 27 noiembrie, în raionul Căușeni, lângă satul Coșcalia, un bărbat și o femeie au fost găsiți fără suflare într-un automobil îngropat sub nămeți. A fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru a debloca mașina. Cauzele din care au decedat cei doi urmează să fie stabilite de expertiza medico-legală.

Potrivit ministrului de Interne, Adrian Efros, echipele de intervenție au ajuns la automobilul în care se găseau doi soți, a doua zi, când aceștia erau deja morți. Atât bărbatul, cât și rudele celor doi soți au apelat repetat numărul de urgență 112, cerând ajutor.

Primul apel a fost efectuat duminică, 26 noiembrie, la ora 14:58. Șoferul a sunat din nou la 112 aproape de ora 17.00, informând că în mașină intră gaze de eșapament. La circa 50 de minute, șoferul anunță la 112 că soției sale îi este rău și că este nevoie de ambulanță. El ar fi spus că au încercat să se deplaseze de sine stătător spre localitate, dar s-au întors în mașină pentru că soției îi era rău. Și ginerele bărbatului a apelat de șase ori la 112 și a solicitat ajutor.

După ora 23.00 echipele de intervenție au deblocat mașinile de pe traseul principal, însă nu au ajuns și la mașina celor doi care era blocată în nămeți pe un drum secundar. Cele două persoane au fost depistate abia luni dimineața, după ce la 112 a sunat un trecător.

Poliția din Căușeni a deschis o anchetă pe acest caz, iar Procuratura Generală a intentat un dosar penal pentru a examina interacțiunea dintre instituțiile implicate în gestionarea situației. Ministerul Afacerilor Interne a dispus o anchetă de serviciu în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

XS
SM
MD
LG