Potrivit Poliției, din cauza condițiilor meteo, pe traseele din țară au avut loc nouă accidente rutiere, în care două persoane au decedat și 14 au fost rănite. Alte 85 de accidente s-au soldat doar cu pagube materiale.
În raionul Căușeni, lângă satul Coșcalia, un bărbat și o femeie au fost găsiți fără suflare, dimineață, într-un automobil îngropat sub nămeți. A fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru a debloca mașina. Cauzele din care au decedat cei doi urmează să fie stabilite de expertiza medico-legală.
Pe traseul spre satul Cruglic, din raionul Criuleni, un bărbat de 48 de ani a fost găsit mort, fără urme de moarte violentă.
În total, salvatorii au intervenit în 182 situații de urgență. Peste 300 de mijloace de transport au fost tractate de pe trasee din Cahul, Căușeni, Basarabeasca, Leova, Dubăsari și Ialoveni.
În această dimineață, 139 de localități din 16 raioane rămâneau fără curent electric, cea mai afectată regiune fiind sudul țării. Potrivit Premier Energy Distribution, pe parcursul nopții, mai multe unități de transport ale întreprinderii au rămas blocate în zăpadă. Două camioane cu tracțiune integrală ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care au încercat să le tracteze, la fel, s-au împotmolit.
Furnizorul din centrul și sudul țării precizează că vântul puternic a împiedicat muncitorii să repare liniile electrice aeriene. Pe parcursul nopții, au fost reconectate la energia electrică 63 de localități.
La nord, a rămas fără energie electrică o parte din raionul Dubăsari. Potrivit RED-Nord, la ora 10:00, nu aveau curent 243 de consumatori din patru localități.
Fără curent au rămas și substațiile de asistență medicală urgentă Ștefan Vodă și Călărași și punctele de asistență medicală urgentă din satele Taraclia (raionul Căușeni), Mereni (Anenii Noi), Costești, Răzeni (Ialoveni) și Cazaclia (Comrat).
În ultimele 24 de ore, 23 de autosanitare au rămas blocate în nămeți. În cinci dintre ele se aflau pacienți, care ulterior au fost transportați la spital.
Zece trasee rămân blocate
Poliția anunță că și la această oră zece trasee rămân blocate:
- R32 (Cahul, satul Balabanu)
- M3 (Novosiolovca-Vulcănești-Giurgiulești)
- R35 (Vișniovca-Cantemir-Comrat)
- R26 (porțiunea Mihailovca-Cimișlia)
- R31 ( Tudora-Palanca)
- R2 (Chișinău-Bender)
- R30 (Ciobanovca-Troița Nouă)
- M5 (Bulboaca)
- satul Tohatin spre satul Cheltuitori
- municipiul Chișinău (strada Băcioii Noi- Drumul Băcioiului)
Din cauza înzăpezirii drumului de acces, și-au sistat activitatea punctele de trecere a frontierei Ceadâr-Lunga 1 și Ceadâr-Lunga 2. În punctele de trecere a frontierei Cahul și Giurgiulești-Galați este restricționată circulația camioanelor pe ambele direcții de deplasare. la Leușeni nu este permisă ieșirea din R. Moldova a camioanelor până la degajarea ambuteiajului format pe partea română. La Giurgiulești-Reni se permite trecerea frontierei doar a pietonilor, drumul de acces fiind blocat.
Ministerul Educației a recomandat autorităților ocale să suspende procesul educațional în localitățile unde accesul la instituțiile de învățământ este îngreunat din cauza zăpezii. În capitală, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din Chișinău, s-a decis că elevii nu vor merge luni la ore, dar grădinițele vor funcționa.