Linkuri accesibilitate

Premierul francez amintește stelele lui David pictate de moldoveni la Paris ca „ingerință” a Rusiei


Declarațiile lui Attal vin la scurt timp după ce parlamentarii francezi au adoptat modificări ce consolidează „arsenalul legislativ” împotriva ingerințelor străine.
Declarațiile lui Attal vin la scurt timp după ce parlamentarii francezi au adoptat modificări ce consolidează „arsenalul legislativ” împotriva ingerințelor străine.

Incidentul în care mai multe stele ale lui David au fost pictate pe unele ziduri din Paris de un grup de moldoveni, care ar fi fost afiliați fugarului Ilan Șor, a fost numit de premierul francez, Gabriel Attal, ca un exemplu al ingerințelor ruse în țara sa.

Într-un interviu televizat acordat în marja comemorării a 80 de ani de la marea debarcare aliată din Normandia, prim-ministrul Franței, Gabriel Attal, a spus că autoritățile franceze suspectează mai multe incidente din ultimele luni, ca fiind parte a unor „ingerințe” străine, în special din partea Rusiei, cu scopul de a manipula opinia publică, scrie AFP, citat de Liberation.

„Am văzut acele mâini roșii pe memorialul Holocaustului, am văzut acele stele ale lui David aplicate pe ziduri. Am văzut chiar recent sicriele ce au fost depuse sub turnul Eiffel”, a declarat Attal în timpul interviului.

El susține că aceste ingerințe „pot fi noul nostru război mondial”.

„Pentru că în plus, acestea sunt manipulări ce vin din exterior și care caută să ne dezbine”, a punctat el.

„Primul care a alertat asupra acestor amenințări este chiar președintele Republicii în 2017, în fața lui Vladimir Putin care se afla lângă el. Aceste ingerințe sunt o otravă, una care caută să manipuleze opinia publică, care caută să ne divizeze, care caută să lovească în securitatea noastră cu o nouă formă, o formă hibridă”, a adăugat Attal.

Incidentul stelelor lui David a avut loc în octombrie anul trecut, la scurt timp de la declanșarea războiului dintre Israel și Hamas, considerată grupare teroristă în SUA și UE. Atunci, stele ale lui David au fost aplicate pe mai multe fațade și ziduri de clădiri din regiunea pariziană. Ulterior, autoritățile franceze au anunțat că în spatele acțiunii se află un cuplu din Republica Moldova, ce ar fi executat acțiunea la comanda unor persoane afiliate serviciilor speciale rusești.

Atunci, presa franceză a numit incidentul drept o tentativă de destabilizare a Franței.

O investigație a Europei Libere a stabilit că unul dintre moldovenii implicați în această acțiune este originar din regiunea transnistreană, iar anterior a participat la mai multe demonstrații ale fostului Partid Șor, desfășurate la Chișinău. De altfel, comanditarul acțiunii a fost de asemenea un om de afaceri moldovean, care a susținut că acțiunea a avut scopul de a transmite „un mesaj de sprijin comunității evreiești”.

Cu ochii pe „ingerința străină”

Declarațiile lui Attal vin și în contextul în care deputații francezi au adoptat în lectură finală miercuri, 5 iunie, mai multe modificări pentru a consolida legislația împotriva ingerințelor străine. Noua lege prevede crearea unui registru național de influență, de rând cu instituirea procedurii de înghețare a activelor financiare, scrie France Presse.

O altă noutate este, în acest moment în fază experimentală, o supraveghere algoritmică, utilizată în prezent la combaterea terorismului.

„Adoptarea acestui text oferă arme eficiente serviciilor noastre de informații pentru a-i face față”, a declarat deputatul Sacha Houlie.

Legea a primit sprijinul formațiunii prezidențiale Renașterea, dar și al Adunării Naționale, de extremă dreapta.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG