Linkuri accesibilitate

Premierul interimar Ciocoi explică de ce R. Moldova nu putea accepta condiții politice în acordul de împrumut cu România din 2010


Clădirea Parlamentului român, București (foto arhivă).
Clădirea Parlamentului român, București (foto arhivă).

Premierul interimar și ministru de externe Aureliu Ciocoi a declarat că R. Moldova nu putea accepta „condiționalitățile politice” atașate de România în noiembrie 2020 la acordul de creditare de 100 de milioane de euro, chiar dacă erau identice cu cele din Acordul de Asociere cu UE, pentru că „am fi deschis cutia Pandorei”.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Ciocoi argumentează că imediat Rusia sau Ucraina sau alte țări ar fi putut pretinde și ele la includerea de condiții politice: „Niciun acord bilateral pe care-l are R.Moldova cu oricare stat din această lume nu prevede condiționalități, mai ales de ordin politic. Noi acceptăm condiționalități când suntem pe cale de a semna acorduri, bunăoară, când e cazul, cu UE.

La sfârșitul lunii martie, Ministerul de Externe de la Bucureșt informa a expirat acordul privind ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova în 2010, din care mai rămăseseră 60 de milioane . Banii nu au fost „valorificați” pentru că guvernul Chicu a refuzat să semneze cel de-al șaselea Protocol Adițional, propus de România în noiembrie 2020.

Ca reacție, Președinta Maia Sandu a anunțat că va relua negocierile cu România „pentru un nou program de asistență în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program și altele destinate oamenilor”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG