Linkuri accesibilitate

Premierul Ion Chicu a mulțumit UE pentru sprijinul „generos” oferit R. Moldova


Premierul Ion Chicu
Premierul Ion Chicu

Premierul Ion Chicu a mulțumit vineri Uniunii Europene pentru ceea ce a numit „sprijinul generos” oferit R. Moldova în lupta contra noului coronavirus, spunând că a discutat despre ajutoare cu ambasadorul european la Chișinău, Peter Michalko. Chicu a făcut declarațiile la un briefing despre bilanțul epidemiei, la câteva ore după ce președintele Igor Dodon a declarat că R. Moldova a auzit din partea Uniunii Europene „doar declarații”, în timp ce a primit ajutor „real”, doar din partea Chinei, Rusiei, Statelor Unite, Turciei și Elveției, precum și „deschidere și ajutor” din partea României.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a anunțat că oferă ajutoare imediate de 140 de milioane de euro țărilor din Parteneriatul Estic, inclusiv Moldovei, pentru combaterea epidemiei și alte 700 de milioane de euro ca ajutoare pe termen mai îndelungat pentru aplanarea consecințelor economice. Pentru a primi banii, R. Moldova ar trebui să prezinte liste de necesități și proiecte concrete, inclusiv prin intermediul societății civile.

Premierul Chicu a spus că „mecanismul deja este, funcționează”. „În mod special remarc suma de 87 de milioane pentru R. Moldova sub formă de grant, adaos de mijloace noi pentru proiecte menite să diminueze efectele acestei pandemii”, a spus Chicu. El a mai mulțumit pentru sprijin țărilor membre ale Uniunii Europene, ca Franța și România, și unor companii din Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG