Linkuri accesibilitate

Premierul israelian Netanyahu vrea să înceapă anexarea unor părți din Cisiordania


Ierusalim, 1 aprilie 2020.

„Este timpul” să anexăm părţi din Cisiordania, a declarat duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu în faţa parlamentului, care a votat noul guvern de uniune națională, format împreună cu rivalul său Benny Gantz, liderul partidului „Albastru Alb”.

Acordul de împărţire a puterii între Netanyahu şi Gantz prevede anunţarea, începând de la 1 iulie, a unei strategii pentru aplicarea proiectului american de rezolvare a conflictului israeliano-palestinian. Respins de palestinieni, acest plan prevede între altele anexarea de către Israel a Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de către statul israelian.

În cursul ultimului deceniu, populaţia în coloniile israeliene a crescut cu 50%, depăşind 450.000 de persoane, care trăiesc într-o situație de conflict permanent alături de peste 2,7 milioane de palestinieni.

Anexarea „nu ne va îndepărta de pace, ci ne va apropia de ea”, a mai spus premierul israelian. Noul său aliat, Benny Gantz a vorbit și el în sesiunea parlamentară, dar nu s-a referit la anexare.

Proiectul de anexare a fost discutat miercuri de şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, care a efectuat o vizită-fulger la Ierusalim, unde s-a întâlnit cu Gantz şi cu Netanyahu.

Palestinienii şi Iordania vecină au avertizat deja împotriva consecinţelor unui astfel de proiect.

XS
SM
MD
LG