Linkuri accesibilitate

Premierul nipon: folosirea armei nucleare de către Rusia ar fi un „act de ostilitate contra umanității”   


Premierul Japoniei Fumio Kishida spune că folosirea armei nucleare de către Rusia în Războiul din Ucraina ar putea fi considerat un „act de ostilitate contra umanității”.

„Amenințarea Rusiei cu arma nucleară e o amenințare serioasă la pace și la securitatea comunității internaționale și [e] inacceptabilă”, a spus Kishida pe 22 octombrie în timpul unei vizite în Australia.

Se așteaptă ca în mai 2023 premierul nipon să fie gazda unui summit G7 la Hiroshima, unde pe 6 august 1945 Statele Unite au lansat prima bombă nucleară folosită vreodată într-un conflict armat, ucigând aproape 140.000 de oameni. Trei zile mai târziu, o a doua bombă atomică a fost lansată de americani la Nagasaki, ucigând aproape 80.000 de oameni.

Primul ministru japonez a spus că perioada de 77 de ani în care nu au fost folosite arme nucleare nu trebuie să se încheie: „Dacă arma atomică va fi folosită vreodată, va fi un act de ostilitate contra umanității… comunitatea internațională nu va permite niciodată un asemenea act”, a mai spus Kishida, adăugând că aluziile nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin sunt „profund îngrijorătoare”.

Putin a făcut mai multe ori amenințări voalate cu desfășurarea de arme nucleare tactice contra Ucrainei.

XS
SM
MD
LG