Linkuri accesibilitate

Premierul Poloniei, la Chișinău: „Înțelegem ce înseamnă respirația fierbinte a ursului rusesc”


Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki și cel moldovean, Dorin Recean la Chișinău. 6 aprilie 2023
Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki și cel moldovean, Dorin Recean la Chișinău. 6 aprilie 2023

R. Moldova și Polonia își unesc eforturile în lupta contra propagandei rusești și a dezinformării. Prim-miniștrii celor două țări, Dorin Recean și Mateusz Morawiecki, au semnat, la Chișinău, un memorandum de cooperare în domeniul securității cibernetice.

„R. Moldova și Polonia au colaborat secole întregi. Am avut și avem multe în comun. Acum avem un dușman comun”, a declarat premierul polonez, referindu-se la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și riscurile pentru R. Moldova și Polonia.

Morawiecki a mai spus că propaganda rusească și știrile false sunt prezente atât în R. Moldova, cât și în Polonia și trebuie contracarate. „De aceea am semnat astăzi acest memorandum și am discutat agenda de securitate (...) Noi, la fel ca și moldovenii, înțelegem ce înseamnă această respirație fierbinte a ursului rusesc”, a spus premierul polonez.

Anterior, premierul moldovean, alături de alți omologi europeni, a cerut marilor companii de tehnologie (Big Tech) să lupte mai eficient împotriva dezinformării de pe platformele online „care subminează democrațiile, pacea și stabilitatea”.

„Mulțumim, domnule Morawiecki, că ați susținut adresarea noastră către companiile tehnologice. Ne dorim să aprofundăm colaborarea între țări în domeniul agricol și al transporturilor, dar apreciem și cooperarea pe domeniile de apărare, securitate și al afacerilor externe”, a declarat Dorin Recean.

El a mulțumit Poloniei pentru sprijinul oferit R. Moldova de-a lungul anilor și a invitat autoritățile de la Varșovia să evalueze și alte posibilități de investiții. Printre altele, Recean a pomenit compania aeriană LOT, care a majorat numărul de zboruri spre și dinspre Chișinău, după ce AirMoldova a anulat mai multe zboruri, iar Wizz Air s-a retras de pe piața moldovenească.

Premierul Poloniei și-a exprimat speranța că procesul de aderarea a R. Moldova în Uniunea Europeană va fi grăbit. „Această cale există. De fapt, există două posibilități: sau va fi o cale accelerată, sau negocierile vor fi oprite pentru ani de zile. Asta va fi un motiv de rușine pentru Comisia Europeană. Sper ca UE se va deschide și mai larg pentru R. Moldova”, a spus Morawiecki.

Vizita premierului polonez la Chișinău a fost precedată de un forum economic moldo-polonez. Evenimentul a reunit peste 100 de participanți, iar în urma lui, a fost semnat un memorandum de cooperare cu operatorul de energie electrică din Polonia. Acest acord va permite societății „Energocom” să ajungă pe o nouă piață.

Antreprenorii din R. Moldova s-au arătat interesați să înveţe din experiența Poloniei în sectoarele energiei regenerabile, digitalizării şi agriculturii.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG