Linkuri accesibilitate

R. Moldova, Ucraina și cinci țări din UE îndeamnă companiile Big Tech să lupte mai eficient împotriva dezinformării 


Premierul Dorin Recean este unul dintre semnatarii adresării către Big Tech, care include cele mai importante companii din industria tehnologiei informaționale.
Premierul Dorin Recean este unul dintre semnatarii adresării către Big Tech, care include cele mai importante companii din industria tehnologiei informaționale.

Premierii R. Moldova, Ucrainei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Slovaciei au semnat o adresare comună către marile companii de tehnologie, îndemnându-le să lupte mai eficient împotriva dezinformării de pe platformele online „care subminează democrațiile, pacea și stabilitatea”.

„Manipularea și interferența informațională străină, inclusiv dezinformarea, sunt desfășurate pentru a ne destabiliza țările, pentru a ne slăbi democrațiile, pentru a deraia aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană și pentru a slăbi sprijinul nostru față de Ucraina pe fundalul războiului de agresiune al Rusiei”, se arată în apelul lansat de prim-miniștri către conducerea Big Tech.

Big Tech include cele mai importante companii din industria tehnologiei informaționale, în special Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook) și Microsoft. Aceste companii se mai numesc și Big Five.

Potrivit lor, marile companii de tehnologie ar trebui să fie vigilente și să nu se lase folosite ca mijloace de promovare a unor obiective de destabilizare și dezinformare.

„Companiile Big Tech au puterea de a fi aliați vitali în efortul nostru comun de a combate atacurile informaționale împotriva democrațiilor și a ordinii internaționale bazate pe reguli. Vă îndemnăm să vă uniți forțele cu guvernele democratice și cu societatea civilă și să lucrați împreună pentru a proteja integritatea informațiilor și pentru a asigura securitatea societăților noastre”, scriu prim-miniștrii.

R. Moldova este interesată inclusiv de interzicerea anunțurilor sponsorizate promovate pe Facebook de oligarhul fugar Ilan Șor, sancționat de SUA și Marea Britanie.

Într-un interviu acordat Europei Libere, ambasadorul R. Moldova în SUA, Viorel Ursu, a spus că, la solicitarea autorităților de la Chișinău, guvernul american discută cu Meta să aloce resurse umane sau capacități tehnologice pentru a monitoriza mai eficient spațiul online moldovenesc.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG