Linkuri accesibilitate

Premierul României cere Ungariei și Poloniei să renunțe la blocarea bugetului UE


Premierul român, Ludovic Orban, București, 19 noiembrie 2020.

Premierul României, Ludovic Orban a apelat la Ungaria și Polonia să nu mai blocheze adoptarea bugetului multianual al UE și a planului de sprijin pentru economiile lovite de pandemia de coronaviurs, și să accepte faptul că accesarea condiționată a fondurilor europene „mărește încrederea cetățenilor europeni că banii lor sunt folosiți corect”. Într-un interviu cu Polotico.eu, premierul român a tras atenția că opoziția celor două guverne se întoarce, în ultimă instanță, împotriva propriilor cetățeni.

În iulie, liderii UE și Parlamentul au căzut de acord să condiționeze accesul la fondurile europene, inclusiv la pachetul de ajutoare speciale pentru combaterea efectelor pandemiei, de respectarea principiilor de bază ale statului de drept. O condiționare respinsă categoric de Ungaria și Polonia, care consideră aceste condiții „vagi”, „arbitrare” și de fapt îndreptate împotriva lor.

Ambele țări sunt acuzate de limitarea independenței justiției și a libertății presei. Joi, la summit-ul virtual al Uniunii Europene nu s-a găsit un compromis, așa că unii lideri europeni au început chiar să vehiculeze posibilitatea ca bugetul și pachetul special de sprijin să fie adoptate, excluzând Ungaria și Polonia.

Cancelara Germaniei, Angela Merkel, a cărei țară deține președinția din rotație a UE, a declarat după summit că pentru moment vor continua negocierile cu Ungaria și Polonia, pentru că „trebuie să găsim o soluție”. Ea a reamintit că toate economiile europene, lovite de pandemia de coronavirus, așteaptă sprijinul financiar al Bruxelles-ului, care se ridică la peste 750 de miliarde de euro. „Vom continua dialogul”, a fost și comentariul președintelui Consiliului European, Charles Michel.

Previous Next

XS
SM
MD
LG