Linkuri accesibilitate

Premierul rus Mihail Mișustin, în vizită la Minsk


Mihail Mișustin

Prim-ministrul Rusiei, Mihail Mișustin, se deplasează joi la Minsk, în timp ce tot mai contestatul președinte belarus Aleksandr Lukașenka vrea sprijinul Moscovei pentru a rezista protestelor de amploare și izolării occidentale care au venit ca răspuns la alegerile din 9 august care sunt condamnate drept viciate.

Protestele zilnice care țin de câteva săptămâni, fără precedent până acum într-un stat condus cu o mână forte de Lukașenka, sunt urmărite cu atenție de Moscova care de mult timp militează pentru o integrarea economică și politică între cele două foste state sovietice în ciuda faptului că a găsit de cele mai multe ori un partener dificil în Lukașenka.

Protestele și represiunea cu care li s-a răspuns au întors apropierea de Vest pe care liderul de la Minsk o încerca pentru a balansa relațiile cu mult mai dominantul său vecin de la Est.

În timpul unei vizitei efectuate miercuri la Moscova, ministrul de Externe al Belarusului, Vladimir Makei, a mulțumit Rusiei pentru sprijinul acordat guvernului belarus în fața protestelor pe care le-a numit drept „orchestrare din exterior”.

La rândul său, ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a vorbit despre criticile „distructive” ale Vestului la adresa autorităților de la Minsk. El a spus că Moscova va răspunde „ferm și cu demnitate” la orice încercare de destabilizare a Belarusului sau de afectare a legăturilor sale puternice cu Rusia.

Lavrov a confirmat și că președintele rus Vladimir Putin îl va primi pe Lukașenka la Moscova „în următoarele săptămâni”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG