Linkuri accesibilitate

Premierul ucrainean se află la Berlin în căutarea unui sprijin militar suplimentar


Prim-ministrul ucrainean vrea să ceară Germaniei tancuri Leopard 2

Prim-ministrul Denis Șmihal a sosit la Berlin la sfârșitul zilei de 3 septembrie pentru discuții cu cancelarul german Olaf Scholz și cu alți oficiali de rang înalt, devenind astfel primul oficial ucrainean de rang înalt care vizitează Germania în ultimele luni.

Vizita semnalează sfârșitul tensiunilor dintre cele două țări. Kievul a criticat în trecut Germania pentru că a oferit prea puțin ajutor în lupta Ucrainei împotriva unei invazii masive a Rusiei vecine din februarie. Scholz a vizitat Kievul în iunie, iar de atunci au crescut livrările de arme.

„Germania a făcut progrese uriașe în sprijinul acordat Ucrainei cu arme", le-a declarat Șmihal jurnaliștilor germani înainte de a pleca spre Germania. El a mai spus că Kievul are nevoie de mai mult armament, în special de „tancuri de luptă moderne” precum Leopard 2, produs în Germania.

Șmihal se va întâlni, de asemenea, cu președintele german Frank-Walter Steinmeier pe 4 septembrie, pentru a reduce tensiunea creată când Kievul a respins o ofertă a lui Steinmeier de a călători în Ucraina în aprilie. Steinmeier a înfuriat Kievul în zilele care au urmat invaziei rusești, oferindu-se doar să furnizeze 5000 de căști de protecție.

Steinmeier susținuse înainte de declanșarea agresiunii militare rusești în Ucraina o politică de „destindere” față de Rusia, dar a recunoscut în urma invaziei Moscovei că această politică a fost o greșeală.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG