Linkuri accesibilitate

Premierul Ungariei cere demisia vicepreședintei Comisiei Europene


Vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, și premierul Ungariei Viktor Orban
Vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, și premierul Ungariei Viktor Orban

Premierul maghiar Viktor Orban a cerut demisia vicepreședintei Comisiei Europene, Vera Jourova, acuzând-o de „declarații publice ofensatoare” despre democrația din Ungaria.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută publicației germane Der Spiegel, cehoaica Jourova, care este și comisară pentru valori și transparență, a spus că Orban construiește în Ungaria o „democrație bolnavă”, nu o „democrație iliberală” după cum se exprimă premierul maghiar. „Mă tem că oamenii din Ungaria pot descoperi într-o bună zi că ultimele lor alegeri au fost și ultimele lor alegeri libere”, a mai spus Jourova în interviu.

Pe 30 septembrie, ea va prezenta un raport despre statul de drept în țările Uniunii Europene, așteptându-se că guvernul Ungariei va fi criticat aspru. Premierul Orban i-a cerut demisia într-o scrisoare trimisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care mai scrie că declarațiile oficialei europene sunt „incompatibile cu mandatul său actual”. O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a spus însă că Ursula von der Leyen are „încredere deplină” în adjuncta sa.

XS
SM
MD
LG