Linkuri accesibilitate

Premiile MTV de la Budapesta, prilej de activism LGBTQ+


Recitalul Yungblud pe scena MTV Europe Music Awards, Budapesta, 14 noiembrie 2021.
Recitalul Yungblud pe scena MTV Europe Music Awards, Budapesta, 14 noiembrie 2021.

Celebrul post TV muzical MTV și-a decernat duminică la Budapesta premiile anuale pe 2021, într-o ceremonie dedicată deopotrivă celor mai importanți muzicieni ai anului și situației persoanelor LGBTQ+ din țara-gazdă a evenimentului și din lume, informează AP.

Spectacolul din sala polivalentă Papp Laszlo, transmis în direct de MTV în 180 de țări, a cuprins apariții ale unora din cei mai cunoscuți muzicieni din lume, unii dintre ei LGBTQ+, iar mulți au folosit prilejul ca să condamne public politicile represive ale guvernului premierului ungar Viktor Orban față de minoritățile sexuale.

Când a anunțat în octombrie că ceremonia de decernare a premiilor se va ține la Budapesta, directorul executiv MTV Chris McCarthy a spus limpede că evenimentul va fi o ocazie de a lua o poziție în favoarea persoanelor LGBTQ+ din lume și din Ungaria, unde guvernul conservator-naționalist a introdus după modelul rusesc o interdicție de a discuta despre homosexualitate cu minorii. McCarthy a precizat tot atunci că nu va fi permisă cenzurarea vreunui segment al transmisiei în direct.

La ceremonia de la Budapesta a fost lansată o nouă categorie de premii, „Generation Change Award”, care a onorat cinci activiști împotriva discriminării și oprimării persoanelor LGBTQ+. Activștii proveneau din: Irak, Nigeria, Brazilia, Statele Unite și Ungaria.

Actrița Drew Barrrymore, care a moderat un talk show în marginea evenimentului, a felicitat câștigătorii la această categorie, spunând că fac „lucruri incredibile pentru comunitatea LGBTQ+”.

Din Ungaria a fost premiată în persoană activista Viktoria Radvanyi, unul din organizatorii Budapest Pride.

Radvanyi a dedicat premiul comunității LGBTQ+ din Ungaria, îndemnându-i pe membrii ei cu drept de vot să meargă la alegerile ungare din aprilie, la care partidul FIDESZ al lui Viktor Orban riscă să-și piardă controlul total din prezent asupra puterii politice.

„Nu acceptați niciodată idea că ar trebui să tolerați violența și discriminarea”, a spus Radvanyi. „Fiecare ființă umană se naște egală. Punct... Nu-i vom lăsa să ne împingă înapoi în ascunziș”, a mai spus activista.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG